Tesztelik a NetWare 6-ot

Az első tapasztalatok

Girnt József, 2000. szeptember 29. 19:17
A közelmúltban jelentette be a Novell a hálózati szolgáltatásokat kínáló szoftvertermékek új generációját, a NetWare 6-ot. A fejlesztők szándéka, hogy az új hálózati operációs rendszer megfeleljen az egyre növekvő hálózati információtárolási igényeknek. A felhasználók véleményére kíváncsi fejlesztőcégek minden új termék esetében összegyűjtik partnereik tapasztalatait, a NetWare 6 jelenleg zárt béta-változatánál tart, kereskedelmi forgalomba 2001 első felében kerül.
A Novell NetWare új változata a vegyes vállalati hálózatokat integrálja a Novell szerint kialakulóban lévő "egyetlen hálózattal", az internettel. A megbízhatóságra és biztonságra épülő NetWare következő változata számos új hálózati tárolóeszköz-felügyeleti funkcióval bővül, amelyek webes megoldásokká integrálják a fájl-, üzenettovábbítási, adatbázis- és címtárszolgáltatásokat. A rendszerszoftver képes kiszolgálni a maximum 32 szerverből álló hibatűrő fürtöket (clustereket), így optimális platform az internetes szoftverek üzemeltetéséhez.

A Novell a NetWare háromféle konfigurációját kínálja majd a jövőben, hogy megkönnyítse a hálózati szolgáltatások alkalmazását a nagy adatközpontok, a közepes méretű cégek és a kisebb szervezetek számára. Mindhárom változat része lesz az NDS eDirectory, az iparág többplatformos címtára, amely személyazonosság- és erőforrás-felügyeleti szolgáltatásokat biztosít a hálózati megoldások számára. A NetWare 6 képes lesz a hálózati szolgáltatásokat nagy adatközpontokból központilag szolgáltatni, és olyan új funkciókkal bővül, amelyek még hatékonyabbá teszik a terméket többrendszeres környezetekben, a szervezet méretétől függetlenül.

A NetWare 5.1 és a Novell Kisvállalati Csomag továbbra is a vásárlók rendelkezésére áll, hiszen sok szervezet igényét ezek a változatok is teljesen kielégítik - közölte Jekler Rudolf, a társaság magyarországi képviseletének PR-vezetője. A nagy adatközpontok létfontosságú üzleti feladataira kihegyezett NetWare 6 az e-business egyik legalapvetőbb elvárását valósítja meg: a különféle, hatalmas mennyiségű, ám eltérő típusú tárolt adat (fájlok, üzenetek, adatbázisok és címtárak) integrálását.

A NetWare 6 kulcsfontosságú új funkciói a következők: maximum 32 szerver clusterbe szervezése a folyamatos rendelkezésre állás, az éjjel-nappali hozzáférés biztosítása érdekében. Szimmetrikus többfeladatos (SMP) képességével akár 32 processzor teljesítménye is kihasználható az e-business eredményezte exponenciális növekedés hatékony kezelése érdekében. A társaság ígérete szerint eddigi hiányosságait kijavítják, így teljes funkciókészletűvé válik a Novell Storage Services (NSS) fájlrendszer, amely különlegesen nagy tárolási igényeknek is megfelel: kötetek és könyvtárak milliárdjait képes kiszolgálni, a köteteken pedig ismét csak fájlok milliárdjai tárolhatók, amelyek egyenként akár 8 terabájtosak is lehetnek. Az NSS képes kihasználni a szerverben lévő összes processzort.

A bejelentés óta több szakértői vélemény is napvilágot látott, Gary Light, a Capital Region HealthCare (CRHC) műszaki igazgatója például fontosnak tartotta kijelenteni, hogy a NetWare a CRHC infrastruktúrájának kulcsfontosságú részét képezi, és az is marad, pedig igényeik folyamatosan bővülnek és nőnek. "A NetWare kiváló tárolási, nyomtatási, címtár- és felügyeleti szolgáltatásait a megoldás rendkívüli megbízhatósága teszi még értékesebbé. A megbízhatóságot és a biztonságot a hálózati operációs rendszernek minden szinten biztosítania kell. A Novell többplatformos stratégiája pontosan ezt nyújtja számunkra: lehetővé teszi, hogy a jelen- és jövőbeni igényeinknek megfelelő, kategóriájában legjobb termékeket válasszuk, ahogy igényeink nőnek és változnak."

A Novell nem titkolt célja, hogy a NetWare 6-tal tovább emelje a szoftver telephelyi licenceinek számát. Minderre komoly esélye van, hiszen tény, hogy a NetWare - a Novell és a kereskedelmi partnerek által értékesített - telephelyi licenceinek száma 2000 első kilenc hónapjában 5 százalékkal emelkedett.

Döntött az ON Semiconductor

Az ON Semiconductor, a világ egyik legnagyobb félvezetőgyártója a Novell "hálózati szolgáltatás" szoftvereit választotta, így az NDS eDirectoryt, a BorderManagert, a Single Sign-ont és a ZenWorksöt alkalmazzák telephelyeiken. A Novell "hálózati szolgáltatás" szoftvertermékei révén az ON Semiconductor egységes, integrált hálózatot alakít ki, amellyel biztosítható a vállalati alkalmazások teljes skálájához történő biztonságos hozzáférés az alkalmazottak, az ügyfelek és beszállítók számára. A szoftverek használatával a cég vezetése szerint partnereik, felhasználóik termelékenysége és üzleti folyamatai is javulnak. Az ON Semiconductor az eDirectoryt a különféle hálózatokon, alkalmazásokban és operációs rendszereken kezelt adatok központi felügyeletére használja majd, csökkentve így a felhasználók külön-külön rendszerenkénti felügyeletéből származó gondokat és a kiadásokat.

A Novell biztonsági szolgáltatásai fontos szerepet fognak játszani az alkalmazó társaság e-businessében: robusztus infrastruktúrát biztosítanak a felhasználókkal kapcsolatos azonosítási, hitelesítési és engedélyezési szolgáltatásokhoz. Az eDirectoryban található biztonsági funkciók, valamint a Novell BorderManager szoftverének együttesével pontosan szabályozható, hogy ki, mikor, hogyan és milyen adatokhoz férhet hozzá. Mindezen funkciók alkalmazásával az ON Semiconductor képes lesz olyan személyre szabott webes szolgáltatásokat biztosítani a felhasználók számára, amelyek javítják az ügyfélkapcsolatokat.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36