Szinkronizáció egy lépésben

Novell DirXML

2000. szeptember 7. 20:24
Nagyobb hálózatok esetében különösen fontos lehet, hogy az adatbázisokban, alkalmazásokban és címtárakban szereplő adatokat egyetlen művelettel lehessen aktualizálni. A művelet elvégzéséhez egy rendkívül egyszerűen használható, ugyanakkor a hozzáférési jogosultságok finomhangolását teljes körűen biztosító eszközt kínál a Novell közelmúltban megjelent DirXML kiegészítő csomagja, ugyanakkor a DirXML, a Novell innovatív adatmegosztási és -szinkronizációs megoldása létfontosságú szerepet játszhat a hálózat e-businessre történő felkészítésében is.
A DirXML tulajdonképpen egy interfész, amely a meglévő hálózati infrastruktúrát kihasználva automatikusan továbbítja egyetlen címtár változásait az összes többi címtár, alkalmazás és adatbázis felé.

Az egylépéses szinkronizáció azért különösen előnyös, mert így elegendő az adatokat egyetlen alkalmazásban vagy címtárban módosítani ahhoz, hogy a változások egységesen és pontosan megjelenjenek a teljes hálózatban. Azon cégek számára, amelyek egynél több címtárat használnak (gyakorlatilag minden vállalkozás), a DirXML nyújtotta integráció nemcsak lényegesen csökkenti a szükséges manuális munkát, hanem szinte teljességgel kizárja az emberi hibából eredő tévedés lehetőségét, és megtakarítja a többszörösen előforduló adatok adminisztrációjának költségeit.

A DirXML egy olyan többplatformos (Windows 2000, Windows NT, Solaris, Linux) termék, amely az NDS eDirectory teljesítményét egyesíti az eXtensible Markup Language (XML) rugalmasságával. Alkalmazásával biztosítható az e-business partnerek (vásárlók és beszállítók) egységes címtáradatokhoz való hozzáférése, megszüntethetők a drága, de pillanatok alatt elavuló nyomtatott címjegyzékek, az NDS eDirectory kihasználása a platformfüggetlenség biztosítására.

A legtöbb cégnél kényes pont az adatok kezelésének vagy "tulajdonlásának" joga. Szerencsére a legtöbb esetben jól meghatározott osztályok felelősek bizonyos adatok gondozásáért, például a személyes adatok (telefonszámok, címek, társadalombiztosítási számok, nevek) tipikusan a humánerőforrás-gazdálkodási (HR-) osztály birodalmába tartoznak, a fizetésekkel vagy adóhátralékokkal kapcsolatos adatok viszont jellemzően a bérszámfejtési osztály tulajdonát képezik.

A DirXML lényege, hogy a hálózat összes címtára frissíthető mindössze egyetlen címtár, alkalmazás vagy adatbázis megváltoztatásával. A DirXML ugyanis a hálózat összes címtárát összekapcsolja az NDS eDirectoryval, így minden címjegyzékbe, alkalmazásba vagy adatbázisba beírt adat elküldhető a DirXML segítségével az eDirectoryhoz. Az adatok kiértékelése után az eDirectory (szintén a DirXML-en keresztül) továbbküldi azokat, és frissíti az összes érintett címtárat, alkalmazást és adatbázist. Ez biztosítja, hogy az egyforma adatok valóban egységesek legyenek az összes adattárban - még akkor is, ha azok régi vagy egyedi típusúak.

A Novell által kifejlesztett interfész megoldást kínál arra, hogyan lehet meghatározott címtárakat felelőssé tenni bizonyos típusú adatokért. Minden egyes, a DirXML-en keresztül az NDS-hez csatlakozó címtár, alkalmazás és adatbázis úgynevezett küldő vagy fogadó csatornán keresztül kapcsolódik. A fogadó csatorna az NDS-ből a külső címtár felé továbbít adatokat, a küldő csatorna pedig pontosan fordítva, a címtártól az NDS felé.

Az egyes alkalmazottak felvétele, kilépése, előléptetése vagy áthelyezése után a humánerőforrás-részleg adatbázisa automatikusan továbbítja a megváltozott adatokat az NDS felé. Az NDS pedig továbbküldi azokat egy fogadó csatornán keresztül az online alkalmazotti címjegyzék felé, amely így nemcsak pontosabb lesz, mint a nyomtatott változat, hanem sokkal olcsóbb is, hiszen sem nyomtatási, sem terjesztési költségek nem jelentkeznek.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36