Lengyel felvásárlási hullám

Nyíri Miklós, 2000. szeptember 11. 12:02
A lengyel Jupiter Nemzeti Befektetési Alap (JNBA) 30 millió zlotyit fektet be az e-Katalyst internet inkubátor-cégbe, amely két éven belül a tőzsdére szándékszik menni.
Janusz Koczyk, JNBA vezető véleménye szerint az internetpiacon számos új kezdeményezés van, amelyekkel az a probléma, hogy túl kicsik ahhoz, hogy a JNBA közvetlen befektetőként társuljon velük. De természetesen a lehetőségeket nem akarják elszalasztani. Ezért döntöttek az inkubátor-cégben való részvétel mellett. Az e-Katalyst 50.1%-át 6 millió zlotyiért vásárolták meg. Következő év első felében pedig további 24 millió zlotyi tőkeinjekciót terveznek.

Az e-Katalyst tipikus inkubátor vállalkozás, e-business ötleteket karolnak fel, és pénzügyi - technikai támogatást biztosítanak részükre.

Az Enterprise Investors (EI), Lengyelország legnagyobb venture capital alapja 12 millió zlotyit fektet be a Teta software-gyártó vállalatba, ami többségi részesedéshez juttatja. A Teta vállalati management programokat készít, és most készül egy újabb termékkel előállni, amely az interneten keresztüli ügyintézést is lehetővé teszi. Szintén tervezik az ügyfelekkel való kapcsolattartásra szolgáló software megoldások elkészítését. Witold Kilianski, Teta vezető szerint ezek lesznek a leggyorsabban fejlődő software-üzletágak. A projekt 18 millió zlotyiba kerül, aminek döntő hányadát az EI finanszírozza. Az EI jelenleg 40% részesedéssel bír, a tranzakció után 54% kontrollja lesz a vállalat felett.

Ez év első felében a Teta 17 millió zlotyi bevételre tett szert, amit év végéig 40 millió zlotyira szeretnének növelni. A Teta a tavalyi évet 4 millió zlotyi veszteséggel zárta.

A lengyel Elektrim S.A. távközlési vállalat - amely az energiaszektornak is meghatározó szereplője - közelinek látja a megállapodást a Poland.com portállal. Az Elektrim internetes tervei nem új keletűek, hosszú ideje próbál döntő részesedést szerezni egy nagy lengyel portálban.

Jelenleg az MCI Management befektetési társaság a Poland.com többségi tulajdonosa. Tomasz Czechowicz, az MCI elnöke azt nyilatkozta, hogy szeretnék elérni, hogy a Poland.com év végéig a három legnépszerűbb portál közé kerüljön. Fontos lenne számukra, hogy a befektető partner a távközlési szektorból jöjjön.

Az Elektrim korábban jelentkezett az Interia.pl-nél és az onet.pl-nél, de ezek a próbálkozások sikertelenek voltak. Mindamellett az Elektrim tárgyalásokat folytat az Ahoj.pl-lel. Az Ahoj.pl két alapítója Tomasz Raczek és Jeffrey Grady elismerték, hogy kapcsolatba léptek az Elektrimmel, és egy másik potenciális befektetővel is.

A Varsói tőzsdén elterjedt tovűábbá az a hír is, hogy a Deustche Telekom az Elektrim 25%-ának felvásárlását tervezi - írja a Gazeta Wyborcza és a Puls Biznesu.

Kulcsszavak: trend Teta Elektrim +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36