Áttörés a digitális fényképezésben

Kővári Ádám Kővári Ádám, 2000. szeptember 13. 17:09
A Santa Clara-i székhelyű Foveon Inc. bejelentette, hogy egy olyan chipet készítettek, amely forradalmasítja a digitális fényképezést. A CMOS technológiával gyártott chip képes akár 16,8 millió pixeles képet készíteni, így utolérték a CCD eszközök teljesítményét.
De miért jó ez, ha a CCD is képes erre? Azért, mert a CMOS technológiát használják a legtöbb chip legyártására, így nagy gyártókapacitás áll rendelkezésre, másrészt az előállítás költségei jóval alacsonyabbak. Egy high-end gépben a CCD ára 1000 dollár, de ugyanez CMOS érzékelővel 450 dollárba kerül, azaz kevesebb, mint a felébe. De még az ilyen CCD-k is csak 6 millió pixeles felbontásra képesek!

A 16 megapixeles CMOS chip közel 70 millió tranzisztort tartalmaz, ami két és félszer több, mint amennyi a Pentium III-ban található.

Dr. Mead, a Kaliforniai Műszaki Egyetem professzora, aki úttörőnek számít a félvezető technológiában, a ZDNet-nek elmondta, a CMOS alkalmazása lehetővé teszi, hogy az átlagvásárló is professzionális fényképezőgépeket vásároljon, így a film olyan gyorsan visszaszorulhat, mint a bakelitlemezek a CD megjelenésekor.

Az első CMOS gépek jövő év elején várhatóak. (A CCD technológia sincs annyira lemaradva. A Kodak a múlt hónapban jelentette be 16 megapixeles CCD chipjét. Chris McNiffe, a Kodak szóvivője szerint a 16 megapixeles CMOS nem képes olyan minőségű képet készíteni, mint az ugyanolyan CCD - mi mást is mondhatna?. A Foveon a jövő hét elején bebizonyítja, hogy képes, mert bemutatnak néhány fényképet, melyeket ezzel a chippel készítettek.)

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55