Az orosz mobilszolgáltatók kiutat keresnek

Nyíri Miklós, 2000. szeptember 15. 10:59
Az orosz mobilszolgáltatók erős nyomás alatt vannak, hogy frekvenciáiknak egy részéről mondjanak le. Az érintettek lobbizással próbálkoznak. Erre annál is inkább okuk van, mivel mind a Mobile TeleSystems (MTS), mind a VimpelCom részvényárai a nyitás után azonnal estek a New York-i tőzsdén.
A tőzsde negatívan reagált a hírekre, amelyek szerint az orosz kormány szabadverseny-ellenes módszerekkel kíván helyet felszabadítani egy harmadik GSM-szolgáltatónak az orosz piacon.

Mint arról korábban beszámoltunk, az orosz távközlési felügyelet levélben arra kötelezte a VimpelComot, hogy november elsejével mondjon le 45 darab 900 MHz-es GSM-csatornái közül 30-ról. Az eredeti engedély 2008-ban járna le.

A VimpelCom jelenleg tárgyalásokat folytat a távközlési minisztériummal, remélve, hogy igazságos megoldást tudnak találni e kérdésben. Véleményük szerint az engedély ilyetén csorbításának nincs alapja. A minisztérium részéről nem kommentálták a történteket.

Az MTS nyilatkozata szerint a cég jelenleg szintén megbeszéléseket folytat a szabályozó testülettel. A hivatal ígérete szerint Leonyid Rejman távközlési miniszter személyesen fog foglalkozni a kérdéssel. Az MTS azt az információt kapta, hogy 22 csatornára szóló engedélyét visszavonták - indoklás nélkül.

Az MTS központi hálózatát nem érintené az engedély visszavonás - ami főleg a metró területére vonatkozik -, de a VimpelCom nyilatkozata szerint a döntés számukra súlyos következményekkel járna.

Az orosz törvények kizárólag honvédelmi, rendvédelmi, biztonsági vagy államigazgatási okokból teszi lehetővé a szóban forgó engedélyek törlését.

A két távközlési vállalat nem akarta kommentálni a hivatal szándékait, bár valószínű, hogy a döntések mögött a Sonic-Duo - egy harmadik GSM-szolgáltató - rövidesen várható megjelenése van. A Sonic-Duo a finn Sonera és az orosz állami kézben lévő Central Telegraph vegyes vállalata. A jelenlegi körülmények között nincs helye harmadik szolgáltatónak, mivel a két GSM-vállalat, a honvédség és más felhasználók majdnem mindegyik 900 MHz-es csatornát használják már. A korábbi tervek szerint a honvédség, illetve a légi forgalom által használt bizonyos csatornákat kellett volna felszabadítani.

Híresztelések szerint a Sonic-Duóban közvetetten érdekeltek a távközlési igazgatás vezető hivatalnokai, és a Central Telegraph az elmúlt fél évben agresszív infrastruktúra-fejlesztésekbe kezdett az érintett moszkvai körzetben. A Reuters értesülései szerint a Sonic-Duo jövő év első felében tervezi szolgáltatásának beindítását.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14