Kísérlet a lengyel UMTS-tender módosítására

Nyíri Miklós, 2000. szeptember 18. 12:30
A PTC lengyel mobilszolgáltató elnöke azt tervezi, hogy hivatalos kérelemmel fordul a távközlési minisztériumhoz, melyben az UMTS-tender feltételeinek megváltoztatását indítványozza. Közben Tomasz Szyszko lengyel távközlési miniszter e héten európai körútra indul, hogy a nagy távközlési szolgáltatókat megnyerje a tenderen való részvételre.
Boguslaw Kulakowski, a PTC elnöke egy interjú során elmondta, hogy cége hivatalosan is kérelmezni fogja az UMTS-engedélyek árának mérséklését, illetve azt, hogy ne öt, hanem csak négy engedélyt adjanak ki.

Véleménye szerint - tekintetbe véve a gazdaság fejlődését és a távközlési piacot - a minisztérium várakozása az engedélyeket illetően túlzó. Gyakorlatilag ezek lennének Európa legdrágább licencei. A szolgáltatók tulajdonosai pedig ódzkodnak további nagyarányú kölcsönfelvételtől. A helyi távközlési vállalatok adósságállománya meghaladja a 2 milliárd dollárt.

A Reuters szerint Kulakowski aggályosnak látja azt a feltételt is, miszerint a jelenlegi szolgáltatóknak az új szereplő rendelkezésére kell majd bocsátaniuk hálózatukat, illetve szeretné elérni, hogy a licenc ne tizenöt, hanem húsz évre szóljon.

A részvételre vonatkozóan döntést csak a kiírás megjelenése - október eleje - után hoznak, de remélik, hogy a kormányzat figyelembe veszi az általuk megfogalmazott javaslatokat.

Ezzel kapcsolatban a Rzeczpospolita idézte Tomasz Szyszko távközlési minisztert, aki szerint ha csak négy engedélyt adnának ki, az azzal a veszéllyel járna, hogy a mostani GSM-cégek dominálnák a piacot, amelyek bizonyosan versenybe szállnak az új engedélyekért is.

Tomasz Szyszko e héten európai körútra indul, melynek célja a nagy telekom szolgáltatók megnyerése az UMTS-tenderen való részvételre.

A minisztérium eredeti szándéka szerint öt engedélyt fog elárverezni, a licit induló ára 750 millió euró.

A Raiffeisen és a Merrill Lynch befektetési bankok kritizálták az árat és az első részlet (50%) befizetésének 2001. márciusi határidejét. Szyszko szerint ez nem felel meg az általános vélekedésnek. Az 50% első évben történő befizetése európai standard, és semmi más célja nincs, mint megvédeni a kormányzatot a pénzügyileg gyenge pályázók jelentkezésétől.

Kulcsszavak: UMTS PTC +fohir mobilhálózat

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36