Okostelefonos app fogyatékkal élőknek

forrás: Prím Online, 2015. április 29. 13:33

Legtöbbünknek az okostelefon egy könnyen használható, érintőképernyőn keresztül vezérelhető eszköz. Akik viszont a felső végtagjuk fogyatékossága miatt nehezen mozgatják a kezüket és az ujjaikat, azoknak egyáltalán nem egyszerűen kezelhető. A Samsung Dowell alkalmazás éppen nekik kínál megoldást.

Jelenleg a felső végtagi fogyatékossággal élők fejegeret, „hanyattegeret” (track ball) és egyéb segítő technológiákat alkalmaznak a számítógép használatához. Az ilyen eszközökkel kombinált szoftveres megoldások nagy segítséget adnak, mivel szükségtelenné teszik a számítógép kezelését nyomógombokkal.

Csakhogy az okostelefonokhoz számos viszonylag bonyolult kézmozdulat szükséges (például a gombok érintéses megnyomása vagy az ujj képernyőn csúsztatása), s emiatt a fogyatékkal élő felhasználók általában nehézségekkel küzdenek az ilyen készülékek kezelésekor. Bár az okostelefonok alkalmazása egyre szélesebb körben terjed, mostanáig még senki sem fejlesztett okostelefonos segédprogramokat a felső végtagi fogyatékossággal élőknek.

 



A Dowell alkalmazás feltelepítése, valamint az okostelefon és az USB-ről működő számítógépes segédeszköz csatlakoztatása után a felhasználó a mobil kijelzőjének alsó és felső részét Dowell felhasználói felületként használhatja. A kijelző felső részén számos érintőképernyős parancs mellett lehetőség van az érintéses és az elhúzásos vezérlésre is. Az alsó részen pedig a felhasználó a menükhöz, a főképernyőhöz, a háttérfunkciókhoz és a Galaxy okostelefon egyéb alapvető hardveres funkcióihoz férhet hozzá. 

Az alkalmazás tesztelése során kiderült, hogy a felső végtagjuk fogyatékosságával élők többnyire kényelmesen és hatékonyan tudják használni az okostelefont saját meglévő segédeszközeik révén is, fölösleges tehát további drága felszereléseket vásárolniuk.

 

Mobilalkalmazás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Álljunk meg egy parkolásra – így parkolunk a fizető övezetekben

A fizetőparkolás intézményét sok autós a sofőrök ellenségeként éli meg, miközben annak egyik fontos célja éppen a forgalomszabályozás és a városi parkolókapacitás hatékonyabb kihasználása, különösen a sűrűn lakott területeken. A Yettel mobilparkolás szolgáltatásának elemzésével érdekes megállapítások derültek ki a hazai autósok szokásairól, most pedig szervizcsomagot és üzemanyag utalványt is érhet a mobilparkolás használata.

2024. április 26. 13:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50