Szabvány autók operációs rendszereihez

FeriMesz , 2000. szeptember 28. 19:22
Előbb-utóbb valósággá válik az autóba beépített számítógép. A Bosch leányvállalata, a hildesheimi Blaupunkt, az autórádiók és navigációs rendszerek európai piacvezetője ill. a Microsoft szoftveróriás bejelentette, hogy a számítógép által irányított multimédiás autórendszerek fejlesztésén a jövőben együtt dolgoznak.
A kooperáció célja: világszerte új szabvány létrehozása a járművek operációs rendszereinek terén. A PC-hez hasonlóan a legaktuálisabb programok és szolgáltatások futtathatóak majd rajta. "Jelenleg az autós rendszerek kizárólag szigorúan előre programozott funkciókra képesek, és idővel elavulnak" - magyarázta meg a Blaupunkt fejlesztési főnöke, Andreas Eppinger. Ezt meg kell változtatni. A Microsoft, a világ számítógépes szoftvereinek piacvezetője adja a Windows CE for Automotive-et mint fejlesztési platformot. A jövőben az autóvezetők az autóban írhatnak e-maileket, szörfölhetnek az interneten, hotelszobákat és parkolóhelyeket foglalhatnak, különböző szolgáltatásokat hívhatnak le - hangvezérléssel.

2002 első felében kerülnek a piacra az első "fedélzeti" számítógépek. A jelenlegi rendszerekből a Blaupunkt ebben az évben 500 000 darabot kíván eladni. A hildesheimi cég további növekedésre számít, évente 20 %-ra. A középszintű autók felszerelése még hagy kívánnivalót maga után.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14