Feleannyit érnek az Apple részvények

Kiss Ádám Zoltán Kiss Ádám Zoltán , 2000. szeptember 29. 20:28
Miután az Apple Computer bejelentette mérsékelt év végi üzleti kilátásait, a befektetők majd felére értékelték a cég részvényeit, melyek péntek reggel 47 százalékkal értek kevesebbet.
A piac többi PC-yártó szereplője is megérezte az Apple-be vetett bizalom megrendülését, amire jellemző, hogy reggel a kereskedés megindulása utáni első 15 percben több mint 26 millió Apple részvény cserélt gazdát. A vállalat csütörtökön bejelentette, hogy az év végén forgalma 1,85 és 1,9 milliárd dollár között várható, és ez az érték alig magasabb az elemzők által kiábrándítónak nevezett harmadik negyedéves 1,83 milliárdnál. A részvények egyenként várhatóan 30-33 cent hasznot hoznak a korábban becsült 45 cent helyett. A tőzsdei szakértők a megvásárlásra erősen ajánlott részvények köréből többnyire a semleges, vagy átlagos minősítésbe sorolták át a cég papírjait.

Egyes elemzők, mint például a Bear Stearn szakembere, Andrew Neff, a jelenséget az egész PC-iparág, a mobiltelefon-piac, sőt az egyéb világgazdasági tényezők, mint az olajár, a lassuló növekedési ütem rovására írják. Ennek ellentmond többek között Steve Fortuna, a Merrill Lynch elemzője, aki szerint az Apple pénzügyi problémái pontosan meghatározhatóak, és a cég speciális piaci helyzete miatt a befektetők túlreagálják a híreket. A Stanford Berstein szakértője, Vadim Zlotnikov a Power MacG4 cube egyelőre lanyha eladási mutatóiban látja a bajok okát - írta a ZDnet.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36