Fogyasztóvédelmi mobilalkalmazással segítik a külföldre utazókat

MTI Sajtóadatbank, 2015. július 17. 17:02

 Fogyasztóvédelmi mobilalkalmazással segítik a külföldre utazókat: a 25 nyelven elérhető ECC-Net: Travel a külföldön előforduló fogyasztóvédelmi problémák megoldásában segít - mondta az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Európai Fogyasztói Központjának (EFK) vezetője.

 Kriesch Attila elmondta, hogy az alkalmazás ingyenes, offline módon, azaz internet kapcsolat nélkül is használható a roaming adatforgalomi díjak elkerülése érdekében. Mind a három operációs rendszerrel működő - iOS, Android, Microsoft Windows - mobil eszközökre telepíthető.

 
Kiemelte: az alkalmazás különlegessége, hogy a bolti vásárlás, az autóbérlés, a szállodai szolgáltatások, a légi, vasúti, buszos és hajóval történő közlekedés témakörökben nyújt segítséget és tájékoztatást a fogyasztói jogokról a magyar fogyasztók számára. 
 
Ha a külföldi tartózkodás alatt valamilyen probléma van, az alkalmazás nyelvi változataival a fogyasztói jogaikat a célország nyelvén fejezhetik ki a turisták - ismertette. Példaként említette, ha az otthonról interneten lefoglalt olaszországi autóért a helyszíni kölcsönző 20 százalékkal több pénzt kér, akkor a magyar fogyasztó ragaszkodhat az eredeti árhoz vagy visszautasíthatja az autó átvételét és visszakérheti a befizetett összeget. Az alkalmazásból ki lehet választani ezeket a lépéseket, és olasz nyelvre át lehet fordítani - mondta. Amennyiben a helyszínen az utas nem tudja rendezni határon átnyúló fogyasztóvédelmi panaszát, akkor a hazaérkezés után a megoldáshoz a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szervezetében működő Európai Fogyasztói Központ Magyarország (EFK) ingyenes segítséget nyújt.
 
Kitért arra, hogy a kiemelt nyári időszakban megnő a turisztikai fogyasztói panaszok száma. A legtöbb panasz a légiközlekedés, autóbérlés, és a szállásfoglalás területeken fordul elő - sorolta Kriesch Attila.
 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15