Liberalizálja az EU a helyi hálózatok hozzáférését

MTI Sajtóadatbank, 2000. október 4. 12:30
Az Európai Unió távközlési miniszterei kedden Luxemburgban tartott tanácsülésükön megállapodásra jutottak annak a közösségi rendeletnek a tervezetéről, amelynek értelmében 2001. január 1-től megnyitják a verseny előtt a telefonhálózatoknak az előfizetők és a hozzájuk legközelebb eső központ közötti szakaszát, az úgynevezett "helyi hurkot".
A miniszterek tanácsa egyhangúlag fogadta el a javasolt intézkedést, amely az unió távközlési és ezen belül is elsősorban az internettel kapcsolatos stratégiájának egyik kulcsfontosságú eleme. A távközlési szolgáltatások e területén mindeddig a nagy szolgáltatók monopolhelyzete jelentősen megnehezítette a nagy sávszélességű, egyszersmind olcsó internet-hozzáférési lehetőségek elterjedését.

A távközlési hálózatok helyi szegmenseinek a verseny előtti megnyitása az információs társadalom kibontakoztatását célzó átfogó stratégia egyik elemeként fogalmazódott meg az EU idén tavasszal Lisszabonban tartott csúcstalálkozóján. Az Európai Bizottság az ott elfogadott elvek alapján készítette el rendelettervezetét, amelyet júliusban terjesztett elő. A lisszabooni döntések értelmében a jöv év végéig a teljes távközlési piac liberalizálásának is be kell fejeződnie az unióban.

Erkki Liikanen, az Európai Bizottság vállalati és informatikai ügyekért felelős tagja fontos előrelépésként értékelte a javaslat elfogadását, külön kiemelve, hogy a jóváhagyási eljárást ezúttal igen gyorsan sikerült lebonyolítani. A helyi hálózatok felszabadítása jól kiegészíti majd a távolsági szolgáltatásokban már megvalósított liberalizációs intézkedéseket - fűzte hozzá.

Az új rendelet értelmében jövő évtől a nagy szolgáltatók kötelesek lesznek teljes vagy megosztott hozzáférést biztosítani versenytársaiknak a helyi hálózatokhoz, és az ajánlattételben saját referenciatarifáikat is közölniük kell. Mindez átláthatóvá teszi majd e szektor működését - állapította meg Liikanen, emlékeztetve arra, hogy a piac felosztását a nemzeti felügyeleti szervek fogják ellenőrizni.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36