Idén 17.000 elbocsátás az internet szakmában, Amerikában

Zsadányi Pál, 2000. október 9. 10:11
Szeptemberben rekord számú, összesen 4.800 főt eresztettek szélnek a híres dot.com cégek. Tart a lapály.
Az E-commerce Times mutatja be az idei év amerikai elbocsátási hullámát a Challenger, Gray & Christmas cég elemzése alapján, amely 17.000 fő elbocsátását volt kénytelen elkönyvelni a dot.com cégek körében. A szeptemberi 4.800 az eddigi havi csúcs, ami 15 százalékos növekedés augusztushoz képest, a júliusinak meg éppen duplája. Az említett elbocsátási számok ráadásul csak a média figyelmét élvező nagyobb cégek számadatainak összesítéséből adódtak. A tényleges elbocsátások tehát még ennél is nagyobb arányúak lehetnek. Néhány pár fős cég rendszerint azelőtt beadja kulcsot, mielőtt még nyilvánosságot kapna. Az élen az internet konzultációs cégek járnak, majd a különféle szolgáltatók következnek (egészségügy, szórakoztatóipar, fittnessz stb.). Az egy-egy cégtől elbocsátottak száma relatíve kicsiny: 10-100 fő, nem a médiát vonzó ezres létszám.

Ahogy a hálócégek kénytelenek egyre inkább nyereséget termelni, a befektetők utáni loholás és növekedési lázálmok helyett, egyre inkább kényszerülnek elbocsátásokra. Kipukkadt a léggömb, és egy darabig még nincs remény a befoltozására. A pénzügyi befektetők most vagy kiszállnak ebből a körből, vagy már nyereséget várnak tőlük, nem növekedési ütemről szóló győzelmi jelentéseket, óriási ráfizetésekkel.

Akkor hol is van annyi üres informatikai állás Amerikában, hogy lazítani kellett a munkavállalási szabályokon? Nyilván a kevésbé jól fizető szektorban!

Kulcsszavak: karrier trend

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14