Az Austria Telekom a tőzsdére megy

MTI Sajtóadatbank, 2000. október 11. 11:00
Az Austria Telekom a jelek szerint az eredeti terveknek megfelelően november második felében tőzsdére megy, noha a bécsi tőzsde jelenleg párját ritkítóan rossz helyzetben van.
Az egykor monopolhelyzetben lévő, de ma már a magángazdaság és a versenytársak által ostromolt Austria Telekom egynegyedét viszik a tőzsdére - a trend című gazdasági magazin becslése szerint mintegy 20-33 milliárd schillingnyi értékről van szó. A november második felére tervezett határidőt hétfőn az igazgatótanács köreiből újra megerősítették.

Az állandóan erősen alulértékelt bécsi tőzsde forró őszre számított: a Head sportszergyártó, az Andritz grazi technológiakonszern, az ai informatics software-gyártó és az Austria Telekom részvénykibocsátása lendítette volna mozgásba a piacot.Tíz napja a Head a bécsi tőzsde emberemlékezet óta legrosszabb bevezetését élte meg: néhány óra alatt a kibocsátási árhoz képest 25, egy hét alatt 30 százalékot zuhant a részvény értéke. Ugyanezen napon az Andritz, a jegyzés megkezdése előtt két nappal, lemondta tőzsdei bevezetését, egy héttel később pedig az ai informatics a jegyzési időszak legvégén vonult vissza. Ezen kívül további cégek elhalasztották, vagy lemondták őszre várt tőzsdei megjelenésüket, így a grazi qb vision internettársaság és az MCN bécsi távközlési vállalat.

Így a várt forró tőzsdei őszből egyedül az Austria Telekom minden idők legnagyobb ausztriai kibocsátása maradt. Ez viszont feltartóztathatatlannak tűnik, már csak azért is, mert hatalmas összegeket fordítottak már eddig is a részvények reklámozására, elsősorban azokat célozva meg, akik most először vennének részvényeket.

A Telekom vezetői csak abban reménykedhetnek, hogy november második felére javul a tőzsdei klíma, és a bankok elemzői is ebben bíznak - bár az utóbbiak véleményének súlyát némileg csökkenti az a tény, hogy a Telekom tőzsdei bevezetésében minden ausztriai bank részt vesz. A külföldi elemzők azonban igen óvatosan próbálnak utalni arra, hogy a klíma várhatóan éppenséggel tovább romlik majd: az ősz folyamán különböző távközlési társaságok mintegy 60 milliárd dollárt akarnak meríteni a világ tőzsdéiről, bár többen úgy vélik, hogy számos tervezett új kibocsátást és tőkeemelést lemondanak majd. Ez egyesek szerint indokolná, hogy az Austria Telekom is ezt tegye, mások szerint viszont így több nemzetközi nagybefektetőt nyerhet meg magának.

Az Austria Telekom kibocsátása mindenesetre nem lesz gyenge idegzetűeknek való. Másfelől azonban a bécsi tőzsdének - az indexében eddig legnagyobb súllyal szereplő Bank Austria kivonulása után, amely a bajor HypoVereinsbankkal fuzionál - szüksége van a Telekomra, a Telekom többségi tulajdonosa, az ÖIAG osztrák állami vagyonkezelő pedig még több állami céget szándékozik privatizálni. Így a Telekom kibocsátás bizonyos értelemben sikerre van ítélve, és még vonzó is lehet a befektetőknek, ha megfelelő áron kerül piacra.

Szakértői becslések között a részvény ára 12-20 euró között lesz, de alighanem közelebb a 12-höz, mint a 20-hoz.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38