Előkészületek az olasz UMTS-árverésre

MTI Sajtóadatbank, 2000. október 16. 07:49
Olaszországban csütörtökön lesz a multimédiás, harmadik generációs (UMTS) mobilhálózati koncessziók árverése. A kormány a kikiáltási árat egyenként 4 billió lírában (2,1 milliárd euró) szabta meg a kiadandó öt engedély számára. A szerény hivatalos jóslat legalább 25 billió líra (12,9 milliárd euró) bevétel, de szakértők nem zárnak ki akár 22,5 milliárd eurót sem.
A 15 évre szóló engedélyekért öt cég indul. Négyen már működtetnek mobilhálózatot - az Omnitel Pronto Italia a tulajdonos Vodafone támogatásával, a Telecom Italia Mobile az Olivetti támogatásával, a Wind Telecomunicazioni a tulajdonos ENEL villamosművek és a France Télécom támogatásával és a Blu konzorcium a British Telecom, az Autostrada, a Mediaset és a Holding Edizione támogatásával -, az ötödik pedig az Andala-IPSE 2000 konzorcium. Ez utóbbiból az Andala fő tulajdonosa a hongkongi Hutchison Whampoa, amely a tavasszal kiszállt a Mannesmannból a Vodafone javára, és a szárd internetszolgáltató Tiscali társaság. Az IPSE 2000-t olyan nevek jegyzik, mint a spanyol Telefónica, a finn Sonera és a Banca di Roma.

Az árverésre 5 milliárd líra kauciót kell letenni, ennek további két pályázó nem tudott megfelelni.

Összehasonlításul: a nyári német UMTS-árverés 51 milliárd eurót jövedelmezett a német kormánynak, és ettől az idén a német költségvetés többlete a GDP 1,5 százaléka lesz. E nélkül a hiány a GDP 1 százaléka lenne.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59