A lengyelek bojkottálják az UMTS-tendert?

Nyíri Miklós, 2000. október 16. 11:34
A lengyel távközlési minisztériumot az UMTS-tender bojkottjával fenyegetik a helyi szolgáltatócégek. A minisztérium válaszul közölte, hogy az ez évi öt (vagy kevesebb) kiadott engedély után a későbbiekben új jelentkezőknek nem ad engedélyeket.
A PTC egyik munkatársa kiszivárogtatta, hogy a cég egyik tulajdonosa meg fogja akadályozni az UMTS-tenderen való részvételt. Nem tudni, a három részvényes közül melyikről van szó pontosan.

A Vivendi helyi távközlési cégekkel és az energiaipari Elektrimmel osztozik a PTC 51%-os tulajdonrészén. A Deutsche Telekom 45%-kal részesedik a vállalatból, a fennmaradó 4% a Holdco nevű helyi vállalaté.

Marc Boudier, a Vivendi kelet-európai régióigazgatója szerint részükről még nem született döntés az ügyben. Elmondása szerint a következő felügyelőbizottsági ülés feladata lesz megadni erre a kérdésre a választ.

Korábban a Centertel is bejelentette, elképzelhető, hogy nem vesznek részt a pályáztatáson.

A helyi vállalatok túlzottan magasnak találják az engedélyek árát, és szerintük - a lengyel piac méreteit tekintve - öt helyett maximum négy engedélyt lehetne kiadni.

Jan Luczak, a lengyel távközlési miniszter tanácsadója azt nyilatkozta, hogy a tender lezárása után új jelentkezőknek nem fognak engedélyt adni, és csak a tender nyertesei igényelhetnek a jövőben újabb frekvenciákat. Ettől a szándékuktól akkor sem állnak el, ha kevesebb mint öt jelentkező lenne a tenderen.

A jövő évi költségvetés szempontjából a tender sikeres lebonyolítása különben kulcsfontosságú, a bevételkiesés óriási problémákat okozhat a lengyel kormánynak.

Korábban Tomasz Szyszko miniszter bizakodóan nyilatkozott, ő legalább hat jelentkezőre számít, és elmondása szerint eddig 18 tenderdokumentációra volt vevő.

Egyébként a kiírás megvásárlásának határidejét újra meghosszabbították - holnapig.

A miniszter elmondta, hogy mindhárom GSM-szolgáltató megvásárolta már a dokumentációt, csakúgy, mint a földi szolgáltató Netia, a spanyol Telefónica és a hongkongi Hutchison Whampoa.

Luczak elmondta azt is, hogy a GSM-szolgáltatókat akkor is hálózatuk rendelkezésre bocsátására fogják kötelezni az új UMTS-szolgáltatók javára, ha ők maguk nincsenek a nyertesek között.

Az érintett cégek szerint a minisztériumnak nem áll jogában ilyen kötelezettséget rájuk erőltetni. A PTC jogászai szerint ez a lépés a korábban garantált jogok visszavonását jelentené, ami törvénytelen – írta a Reuters.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36