A Vivendi 2,5 milliárd eurót ajánl - a Deutsche Telekom álláspontja

MTI Sajtóadatbank, 2006. szeptember 27. 10:11
A francia Vivendi távközlési és médiavállalatnál kedden megerősítették azokat a korábbi sajtóértesüléseket, hogy 2,5 milliárd euróért átvennék a Deutsche Telekom 49 százalékát a lengyel PTC mobilszolgáltatóból.
A PTC másik 51 százaléka közvetetten a Vivendié, bár ez kínos vita tárgya. A Vivendi bejelentése mindenesetre új fejezetet nyit a PTC-ért folyó elkeseredett küzdelemben. Korábban a Vivendi éppen fordítva, maga követelt 2,2 milliárd eurót a Deutsche Telekomtól, de nem a saját PTC-részesedéséért, hanem azért, mert úgy vélte, hogy a Deutsche Telekom viselkedése megkárosította.

- A Deutsche Telekom PTC-részesedéséért 2,5 milliárd eurót ajánlottunk - mondta a Vivendi szóvivője hírügynökségeknek, de további részleteket nem árult el.

A PTC a legnagyobb kelet-európai mobilszolgáltató, előfizetőinek száma meghaladja a 10 milliót.

A Deutsche Telekomnál egyelőre nem kommentálták a Vivendi keddi bejelentését, annál is kevésbé, mivel a Deutsche Telekom hivatalos álláspontja az, hogy a PTC mintegy 98 százaléka az övé. A Deutsche Telekomnál még júniusban közölték, hogy gyakorolták azt a vételi opciót, amelyet két évvel ezelőtt ítélt nekik egy bécsi bíróság a PTC azon részvényeire, amelyek közvetlenül a lengyel Elektrim Telekomunikacja birtokában vannak. Az Elektrim a Vivendi lengyelországi vállalata.

E hónap elején azonban a Vivendi kétségbe vonta a Deutsche Telekom PTC-beli új tulajdonszerzését, arra hivatkozva, hogy a bécsi bírósági ítélet már elavult, mert a lengyel bíróság azt már régen, még tavaly felülbírálta.

Lengyelország vezető mobilszolgáltatója, az 1995-ben alakult PTC jelentősen növelte adózott eredményét tavaly: 20 százalékkal 1,15 milliárd zlotyra (360,2 millió dollárra). A bevétele 4 százalékkal 6,72 milliárd zlotyra nőtt.

A cég előfizetőinek száma 18 százalékkal 10 millióra emelkedett, piaci részesedése tavaly 35,1 százalék volt.

A cég birtoklásáért, illetve irányításáért perek tucatja van folyamatban egyfelől a Deutsche Telekom, másfelől a Vivendi és annak lengyelországi leányvállalata, az Elektrim között.

Egy lengyel fellebbviteli bíróság tavaly nyáron visszaítélte az Elektrim Telekomunikacjának a PTC 48 százalékát, és rábízta a PTC vezetését is, de tucatnyi más peres ügy van hátra.

Korábban, tavaly májusban a Vivendi már eljárást kezdeményezett egy francia bíróságon is a Deutsche Telekom ellen, és 2,2 milliárd eurót követelt a német távközlési vállalattól.

A Vivendi azzal vádolta a német vállalatot, hogy 2004-ben jogtalanul és előzetes értesítés nélkül szakította meg a PTC jövőjéről folytatott tárgyalásokat. A Vivendi azt állítja, hogy a Deutsche Telekom azért élt a jogszerűtlen módszerrel, mert minél olcsóbban akart hozzájutni a PTC részvényeihez, és ily módon kárt okozott a Vivendinek.

A Vivendi 2004-ben még 1 milliárd euróért túl akart adni a PTC-ben lévő részesedésén, a perindítás azonban fordulatot jelzett a két konszern vitájában.

A Deutsche Telekom 2004-ben, a PTC-ről folytatott egyeztetések összeomlása után, egy bécsi bírósághoz fordult, amely érvénytelennek minősítette a lengyel Elektrim kezében lévő PTC-papírok eladását a Vivendinek.

A történet 1999-ben kezdődött, amikor a pénzügyi nehézséggel küzdő Elektrim nem kívánta eladni a Deutsche Telekomnak az akkor 36 százalékos részét a PTC-ből. Védekezésül a Vivendihez fordult. Megalakították az Elektrim Telekomunikacját, ehhez átvitték az Elektrim PTC-részvényeit, és közösen 48 százalékra növelték a részüket a PTC-ben. Az akkoriban világméretű - néhány évvel később túlzottnak bizonyult - terjeszkedési rohama elején lévő Vivendi 1,2 milliárd eurót költött a lengyel tulajdonszerzésre, később még további 600 millió eurót fektetett egy külön alapba, amely az Elektrim Telekomunikacja majdnem 3 százalékát birtokolja.

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tippek a hosszabb üzemidőhöz a HONOR-tól

A HONOR készülékei, a kedvező árútól a csúcskategóriásig kiváló akkumulátor üzemidővel rendelkeznek, mérsékelt igénybevétel mellett akár egész nap használhatóak. Ettől függetlenül azonban érdemes figyelni arra, hogy miként tudjuk a leghatékonyabban kihasználni az üzemidőt, hogy még véletlenül se merüljön le okostelefonunk.

2024. április 26. 16:19

Álljunk meg egy parkolásra – így parkolunk a fizető övezetekben

A fizetőparkolás intézményét sok autós a sofőrök ellenségeként éli meg, miközben annak egyik fontos célja éppen a forgalomszabályozás és a városi parkolókapacitás hatékonyabb kihasználása, különösen a sűrűn lakott területeken. A Yettel mobilparkolás szolgáltatásának elemzésével érdekes megállapítások derültek ki a hazai autósok szokásairól, most pedig szervizcsomagot és üzemanyag utalványt is érhet a mobilparkolás használata.

2024. április 26. 13:10

A HONOR szállította a legtöbb okostelefonot a kínai piacra

Az IDC legújabb jelentése szerint 2024 első negyedévében a HONOR lett a vezető márka Kína okostelefonos piacán. 

2024. április 26. 09:55

Megjelentek az első HMD okostelefonok

A Human Mobile Devices (HMD) bemutatta első saját gyártású okostelefonjait: megérkezett a HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ és HMD Pulse. A Pulse kollekció már most lefekteti a HMD designalapjait: merész vonalvezetés, egyedi tónusok, modern és letisztult esztétika, elegáns kialakítás, előkelő formatervezés – és mindez elérhető áron.

2024. április 25. 13:15

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50