Ha PC-t vesz ismerősünk: praktikus tanácsok

Kiss Ádám Zoltán Kiss Ádám Zoltán , 2000. október 17. 20:18
Ahogy közeledik a karácsony, egyre valószínűbb, hogy valaki felhív a rokonságból: milyen PC-t vegyen karácsonyra? Ismerőseinkben átláthatatlanul sok és bonyolult kérdés merül fel, és végül egy nagy bevásárlóközpont konfigurációjánál fognak kilyukadni, s gyorsan megveszik, „mert éppen akciós volt”.
A kezdők általában szívesen kacérkodnak egy laptop gondolatával, bár soha nem mozdulnak ki otthonról. Ha rákérdezünk, arról beszélnek, hogy kevés helyet foglal el, munka után elrakható - és olyan jól néz ki. A valódi ok azonban valószínűleg a félelem; a félelem attól, hogy egy olyan nagy géppel és olyan sok kábellel kell megbirkózniuk, ezzel szemben egy laptop azonban inkább egy megszokott írógéphez hasonlít.

Ha jót akarunk nekik, megmondhatjuk, hogy a kicsinyítésnek ára van. Sokkal több pénzt kell fizetni a tárolóhelyért, a lassúbb processzorért, és ráadásul az „olcsóbb” kategóriákban a minőséggel is gondok akadhatnak. A pénzért cserébe kisebb, rosszabb megjelenítőt, hosszú távon fárasztó billentyűzetet kapunk, ráadásul mindez akkumulátorról működik, vagy megint csak ott a kábel. Talán nem a legfontosabb, de nem elhanyagolható probléma, hogy a laptopokat lopják. Mindent összegezve, a laptopoknak megvan a saját felhasználási területük, és ez a valóban gyakori utazás, ahol a második gép szerepét töltik be. „Főgépnek” inkább ajánljunk egy desktop gépet.

Az akciók látványos árakat kínálnak, sokszor több részegység együttes kínálásával. Amire érdemes odafigyelni, az az egyes részegységek összhangja. Gyakran ajánlanak például gazdaságtalanul üzemeltethető fekete patron nélküli nyomtatót „csúcskonfiguráció” részeként, melyben már a hozzáadott ábrák kinyomtatásakor kifogy a festékkazetta, ami nem éppen olcsó dolog. Hiába fogadjuk meg azonban, hogy nem fogunk ezentúl színes képeket nyomtatni, hiszen a sima szöveg is elfogyasztja a kombinált patron fekete színét, és vehetünk újat.

Nem túl biztató a sokéves szerződésekkel vagy hosszú kamattörlesztésekkel terhelt akció sem. A kezdők csak azt látják, hogy minden együtt van, amit másnál láttak, tehát nem kell bajlódni egyenkénti beszerzésükkel, meghosszabbítva ezzel a bizonytalanságból eredő, kínokkal teli döntéshozás időszakát. Az a sok szükséges dolog ráadásul mind új, tehát biztosan jó is. Ilyen esetben világítsunk rá arra, hogy a sok külön rész megvásárlásakor esetleg nem kell fölösleges dolgot vennünk, és még meg is választhatjuk a nekünk megfelelő konfigurációt. Ha alaposabban megnézzük, nem is minden akció igazi akció, inkább sokszor csak árukapcsolásról van szó. Ajánljunk egy megbízható szakkereskedést, és bízzuk kérdezőnket az ő gondjaikra - zárja jó tanácsait a ZDNet.

Kulcsszavak: notebook desktop

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36