Megjelent az első két vezeték nélküli USB-vel szerelt laptop

Milkovits Gábor, 2007. július 25. 14:05

A Lenovo ThinkPad T61 és a Dell Inspiron 1720 képében bemutatták az első két olyan noteszgépet, amelyek vezeték nélküli USB intefésszel vannak ellátva.

Mindkét laptopban a texasi WiQuest Wireless USB csipjei találhatók. A Lenovo T61 és T61p a bejelentéssel egy időben már kapható is Amerikában, 1814 dolláros kezdő áron. A Dell Inspiron 1720-ról a cég szóvivője egyelőre azt nyilatkozta, hogy nyár végén vagy ősz elején kerül az üzletekbe, legalábbis a tengerentúlon. A szóvivő hozzátette, hogy a jövőben több noteszgépüket is szeretnék vezeték nélküli USB-képességgel felruházni.

A vezeték nélküli (Wireless) USB vezetékes elődjéhez hasonlóan hordozható készülékek és egyéb eszközök összekapcsolására szolgál széles sávon, ám a lehető legkisebb energiafelhasználással. Mindezt az UWB (Ultra Wideband) technológia segítségével éri el, amely alacsony energiájú rádiójelekkel kommunikál széles frekvenciasávon. A Wireless USB 5-10 méter távolságról biztosít több száz megabit/s-os sebességű adatátvitelt, akárcsak vetélytársa, a szintén UWB-alapú és csak nagyjából két év múlva várható Bluetooth 3.0. A két technológia nem feltétlenül fog ádáz versenyt folytatni egymással, mivel a gyártóknak az azonos frekvencia miatt elegendő lesz egy rádiócsipet alkalmazniuk a két interfészhez. A lényeg azon van, hogy míg az egyik UWB-alapú eljárás a régebbi USB-, addig a másik a régebbi Bluetooth-eszközökkel lesz kompatibilis, ám egy idő után könnyen lehet, hogy egységes szabvány alakul majd ki.

Egyelőre egyébként nem nagyon van mit vezeték nélküli USB felületen csatlakoztatni az új laptopokhoz, ám ezen segíthet az az új Belkin hub egység, amelynek egyik vagy mindkét végéhez hagyományos USB-eszközt kötve, azok képesek egymással vezeték nélkül kommunikálni. Elemzők idén 1 millió, 2011-ben viszont már 500 millió vezeték nélküli USB csatlakozófelületes készülék eladásával számolnak.

Kulcsszavak: HPQ notebook USB wireless Dell

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50