Intel: rekordszintű harmadik negyedévi árbevétel

, 2000. október 18. 17:42
Az Intel Corporation ma bejelentette, hogy a harmadik negyedévben rekordszintű, 8,7 milliárd dolláros árbevételt ért el, amely 19 százalékkal magasabb az elmúlt év hasonló időszakában elért árbevételnél, és 5 százalékkal több az előző negyedévi szintnél.
A harmadik negyedévben elért tiszta nyereség a cégfelvásárlásokkal kapcsolatos költségek nélkül 2,9 milliárd dollár volt, ami 52 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi és 18 százalékkal alacsonyabb az előző negyedévi szintnél. Az időszakban elért nyereség az akvizíciós költségek nélkül 41 cent volt részvényenként, ami 52 százalékos növekedést jelent az 1999 harmadik negyedévében elért részvényenkénti 27 centhez képest, és 18 százalékkal kevesebb az előző negyedévi szintnél.

Ha az általánosan elfogadott számviteli alapelvek szerint a cégfelvásárlásokkal kapcsolatos költségeket is figyelembe vesszük, akkor a harmadik negyedévi tiszta jövedelem 2,5 milliárd dollár volt, vagyis 72 százalékkal több a tavalyi év harmadik negyedévében elért szintnél és 20 százalékkal kevesebb az előző negyedévinél.

Az egy részvényre jutó nyereség 36 cent volt, 71 százalékkal több, mint az 1999 harmadik negyedévében elért 21 cent, és 20 százalékkal kevesebb, mint az előző negyedévi szint.

"Ami a közeljövőt illeti, a negyedik negyedévben rekordszintű árbevételre, legtöbb termékcsoportunknál növekedésre számítunk" - mondta Craig R. Barrett elnök-vezérigazgató. "Különösen elégedettek vagyunk szerverüzletágunk gyors növekedésével, flash-üzletágunk rekordjával és hálózatiszilícium-üzletágunkkal, amelyek mind felülmúlták várakozásainkat a harmadik negyedévben. Izgalommal tölt el bennünket a szakmai lelkesedés a múlt hónapban bejelentett új, kis fogyasztású mobil Pentium III processzor, az ebben a negyedévben bevezetésre kerülő Pentium 4 processzor, a jelenleg még csak kísérleti rendszerekhez szállított Itanium processzor, valamint a nemrég bevezetetett Intel XScale mikroarchitektúra iránt."

A cég a negyedév során jelentette be a Ziatech Corporation felvásárlását, és ugyanebben a negyedévben jelentette be és zárta le a Trillium Digital Systems Inc. és a DataKinetics Ltd. felvásárlását is.

A cég szeptemberben jelentette be, hogy a Federal Trade Commission befejezte az Intel üzleti gyakorlatának vizsgálatát. A vizsgálat 1997 szeptemberében kezdődött, és az Intel üzletvételének minden aspektusára kiterjedt. Az FTC azt a vizsgálatot is befejezte, melynek során szerette volna kideríteni, hogy a Chips and Technologies Inc. felvásárlásának, valamint a Real3D-ben való részesedés megszerzésének van-e valamilyen versenyellenes hatása a grafikai komponensek vagy más számítógépes hardverek piacára.

A tárgyidőszakban a cég részvényenként 2 cent negyedéves készpénzosztalékot fizetett. Az osztalékfizetésre 2000. szeptember 1-jén került sor azok számára, akik 2000. augusztus 7-én a cég részvényesei voltak. Az Intel immár nyolcadik éve fizet rendszeresen osztalékot.

A negyedév során a cég egy folyamatos program keretében 1,0 milliárd dollárt fordított összesen 14,3 millió törzsrészvény visszavásárlására. A program 1990-es indulása óta a cég 1,4 milliárd részvényt vásárolt vissza összesen 21,2 milliárd dollárért.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59