A hazai mobilpiac éllovasa

Psion

, 2000. október 22. 22:38
A mobilinformatika specialistájaként ismert Psion magyarországi vállalata országos rendezvénysorozaton ismertette legújabb termékeit, rendszereit meglévő és potenciális felhasználóinak. A hét vidéki nagyvárost érintő szakmai bemutatóprogramot követően az akció záróakkordjaként október 25-én Budapesten kerül sor az egész napos konferenciára és kiállításra.
Dés Tamást, a Psion Magyarország ügyvezető igazgatóját mindenekelőtt arról kérdeztük, változott-e a cég piaci helyzete az utóbbi évek erősödő konkurenciaharcában.

- Bátran állíthatom, hogy a Psion a hazai mobilinformatikai piacon betöltött vezető szerepét a növekvő verseny ellenére is megőrizte, sőt tovább erősítette. Ennek egyik oka, hogy a Psion kínálja a legszélesebb termékválasztékot a színes subnotebookoktól kezdve a különféle palmtopokon át a sokoldalú ipari és kereskedelmi célú kéziszámítógépekig. Nem elhanyagolható, hogy ezek a gépek megbízhatóak, nagy teljesítményűek, áruk kedvező, ár/teljesítmény viszonyuk pedig kiváló. Aki figyeli a piacot, tudja, hogy az eredetileg angol, de ma már egyre inkább multinacionális Psion továbbra is élenjár a technológiai innovációban, a fejlesztésekben. A Psionnak a világ legnagyobb mobilkommunikációs cégeivel alapított vegyesvállalata - a Symbian - a Psion EPOC operációs rendszerére alapozva fejleszt olyan eszközöket, amelyek egyrészt joggal válnak ipari szabvánnyá, másrészt jól kihasználják a harmadik generációs GPRS-szolgáltatást is. Gyakorlatilag minden mobileszközünk megfelel az internetes világ legmagasabb követelményeinek. Sikereinkhez nagyban hozzájárul, hogy ezeket a termékeket a hazai igényekhez igazodó szoftverekkel, alkalmazásokkal, szolgáltatásokkal egészítjük ki, sőt sok esetben kéziszámítógépes rendszereinket integráljuk a vállalatok már meglévő komplex vállalatirányítási alkalmazásaival. Ez utóbbi feladatot immár több multinacionális cég számára sikerrel elvégeztük.

- Az utóbbi évek rendszerfejlesztési projektjei közül mely alkalmazási területeket emelné ki?

- Tipikusan mobilfeladatot látnak el a közlekedésben, a szállításban tevékenykedő vállalatok, így számunkra hasznos lehet a mobilinformatika. Gépkocsikban, autóbuszokban, kamionokban egyfajta fedélzeti számítógépként működnek eszközeink, van olyan fedélzeti rendszerünk, amely Psion Workabout gépre alapozottan, szállítási, GSM-kommunikációs, SMS- és mobil POS-terminálos feladatokat ellátva komplett ügyvitelt végez az országúti autómentési szolgáltatás megvalósításában. Tipikus alkalmazási terület a teherautós, kamionos áruterítés, ahol a fuvarozó gépjármű kéziszámítógépre alkalmazott ügyviteli támogatást kap, ami biztosítja a teljes adminisztrációt, beleértve a számlázást vagy a szállítólevelek elkészítését is. Sőt ezekbe a rendszerekbe újabban bekerülnek a műholdas GPS-megoldások is, amelyek révén a gépjárműflotta tulajdonosa folyamatosan nyomon követheti, hogy kamionjai éppen merre járnak, hol tartózkodnak. Újszerű alkalmazási terület a kereskedelmi üzletkötők számára palmtopokra kifejlesztett rendszer. A pici, ingzsebben elférő gép segítségével az üzletkötő bárhol tárgyalva összeköttetést teremthet cége számítógépes adatbázisával, informálódhat az egyes árucikkek raktárkészletéről, szállíthatóságáról, vagy rögtön le is foglalhatja a megrendelt tételeket.

- Mi jellemzi a legkorszerűbb Psion-palmtopokat?

- Sokféle, személyi használatra kifejlesztett palmtoppal rendelkezünk, amelyek rendkívül korszerűek, könnyűek, hosszú élettartamúak, és számos beépített alkalmazással könnyítik meg tulajdonosaik munkáját, életét. A felhasználók több ezer külföldi program közül választhatnak, de a hazai piac számára legfontosabbnak ítélt több mint hatvan alkalmazást honosítottuk, tehát ezek magyar nyelven kommunikálnak. Ugyanakkor természetesen gépeink billentyűzete is a magyar ábécé szerinti kiosztású, és a beépített szoftverek is magyar nyelvűek. Gépeink az ország minden pontján, több mint száz helyen megvásárolhatók a kis boltoktól egészen a nagy áruházláncokig. Tekintettel a mobilinformatika és a mobilkommunikáció szoros kapcsolatára, termékeink a Westel Rt. huszonhat szaküzletében szintén kaphatók. A korszerű mobiltelefonok szabványos infravörös (IrDA) kommunikációs módon vagy modemen keresztül is csatlakoztathatók palmtopjainkhoz. Az együttműködést több szoftver támogatja, ilyen például a WAP-böngésző vagy az SMS-kommunikációt segítő Phoneman program.

- Befejezésül ejtsünk néhány szót a Psion hazai együttműködő partnereiről!

- Tekintettel arra, hogy a gazdasági tevékenységet folytató szervezetek munkatársainak jelentős része ún. házon kívüli, mobil munkát végez, valamint az eddigi vállalati rendszerek az irodai asztalokon elhelyezett PC-knél befejeződtek, mára már egyre többen ismerik fel, hogy informatikájukat ki kell terjeszteniük valamennyi munkatársukra. Az ebből származó fokozott mobilinformatikai igények, valamint a hazai piacon hosszú évek óta betöltött sikeres szereplésünk miatt egyre több fontos és jelentős informatikai cégnek válunk együttműködő, sőt stratégiai partnerévé. Ilyen például az Oracle Hungary, az SAP, a Megatrend, a Mikro Volán Elektronika és a Synergon. Remélem, hogy a velük és másokkal való hatékony szakmai és üzleti együttműködés tovább erősíti piaci pozíciónkat, és hozzájárul a mobilinformatika széles körű hazai elterjedéséhez.

Kulcsszavak: Psion-hu palmtop +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55