Titkosítási technológia: exportkönnyítés

MTI Sajtóadatbank, 2000. október 24. 08:53
Pénteki amerikai sajtóközlések szerint Bill Clinton elnök kormányzata - a számítástechnikai ipari körök nyomására - csütörtöktől immár engedélyezi fejlett műszaki színvonalon álló titkosítási technológia exportját 23 külföldi ország kormányzatának, köztük Magyarországnak.
A kedvezményezett országok az Európai Unió 15 tagállama mellett Japán, Ausztrália, Új-Zéland, Norvégia, Svájc, valamint a három új NATO-tagállam (Magyarország, Lengyelország és a Cseh Köztársaság).

Ez év elején a washingtoni kereskedelmi minisztérium már engedélyezte ezen országokba az ilyen jellegű szoftverek szállítását, de csak üzleti vállalkozások számára, jórészt a külföldön is képviseletekkel rendelkező, amerikai székhelyű multinacionális cégek használatára. Az új szabályozás egyfelől az említett országok kormányzati szerveinek is lehetővé teszi az eladást, másfelől szélesebb termékcsoport számára nyitja meg az exportlehetőséget, valamint egyszerűsíti az exportáló amerikai cég számára a bejelentési kötelezettséggel járó teendőket.

A titkosítási technológia alkalmazásának egyre nagyobb a jelentősége az elektronikus alapon bonyolított üzleti, illetve szervezési, igazgatási tevékenységekben. Lényegében azt teszi lehetővé, hogy biztonságos adatvédelem mellett áramolhasson az elektronikus ügyintézéssel kapcsolatos információ. Ezekben a hónapokban a fejlett ipari világban különösen előtérbe került az elektronikus aláírás műszaki és jogi feltételeinek megteremtése, ami elképzelhetetlen lenne megfelelő színvonalú titkosítási technológia nélkül.

William A. Reinsch, az amerikai kereskedelmi minisztérium exportigazgatással foglalkozó államtitkára úgy fogalmazott, hogy a kormányzat mostani lépése "elismeri a kereskedelmi titkosítás-technológiai szektor gyors növekedését, és ugyanakkor védi az amerikai nemzetbiztonsági érdekeket". Szavai arra utaltak, hogy a kérdésben a döntéshozatal előtt a szoftverkészítő cégek nyomásával ellentétes irányú volt az amerikai rendészeti szervek, illetve nemzetbiztonsági intézmények törekvése, ez utóbbiak ugyanis ellenezték, hogy a legfejlettebb amerikai eljárásokat megosszák más kormányokkal.

A most megadott engedély nem a már korábban is lehetővé tett, egyéni fogyasztók számára "testre szabott" titkosítási programok kivitelét könnyíti meg elsősorban, hanem sokkal inkább a nagy intézményi hálózatok működésének biztonságához használatos programokét.

Az érintett szoftvergyártó cégek természetesen üdvözölték a kormányzati döntést, és utaltak arra: e rohamosan terjedő piacon óhatatlanul mások csapnának le a lehetőségekre, ha Egyesült Államok - nemzetbiztonsági aggályokra hivatkozva - elzárkózna az ilyen jellegű programok külföldi terjesztésétől.

Kulcsszavak: security e-commerce jog

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50