Fenyegetőzések a lengyel UMTS-tender előtt

Nyíri Miklós, 2000. október 24. 11:16
Tegnap a három lengyel GSM-szolgáltató (Polkomtel, PTC, Centertel) bejelentette, hogy nem vesznek részt az UMTS-tenderen, amennyiben a kormány nem hajlandó néhány alapvető feltételen változtatni.
A presztízsveszteség mellett a büdzsére is halálos csapást jelentene a cégek távolmaradása, és további problémák is felmerülhetnek: a nemrégiben elfogadott távközlési törvény értelmében ez év vége után legkorábban 2002-ben lehet új engedélyeket kiadni. Ez meghiúsítaná a lengyel kormány azon szándékát is, hogy a régióban elsőként adjon ki harmadik generációs mobilfrekvencia-engedélyeket.

A szolgáltatók legfőbb panasza a kiírás azon feltételével kapcsolatos, hogy az új engedéllyel rendelkezők automatikusan roaming jogot kapnának a régi GSM-szolgáltatók hálózatában. A hálózat rendelkezésre bocsátásának kötelezettsége akkor lépne érvénybe, amikor az UMTS-hálózat lefedte az ország 30%-át, a GSM-cégek szerint ezt 50%-ra kellene módosítani.

Az is elképzelhető, hogy a cégek részt vesznek a tenderen, de bírósághoz fordulnak a szóban forgó feltétel megváltoztatásának érdekében.

Mint az már korábban is elhangzott, a cégek magasnak találják az engedélyek árát is, illetve szerintük csak négy szolgáltató részére van piac az országban. Aránytalannak találják azt is, hogy a résztvevőknek a minisztérium nevére kiállított váltó formájában kell bemutatniuk a 650 millió eurót, ami egyben lehetetlenné tenné, hogy a nyertesek a feltételeket illetően tárgyalásokba bocsátkozzanak a minisztériummal.

A szolgáltatók határozottan tagadták, hogy a céljuk tender hosszú távú elhalasztása lenne.

Viszont úgy tűnik, hogy a Centertel két vasat is tart a tűzben. A TPSA lengyel földi távközlési monopólium - a Centertel tulajdonosa - nyilatkozata szerint elégedettek a lengyel UMTS-tenderben meghatározott engedélyárral.

Múlt héten még arról tájékoztatta a sajtót a Centertel, hogy foglalkoznak a tender bojkottálásának gondolatával, mert túlzottan magasnak találják a 650 millió eurós árat, és félnek, hogy a kiírás feltételei sérteni fogják a már most is üzemelő szolgáltatók érdekeit.

Most Pawel Rzepka igazgató azt mondta a PAP lengyel hírügynökségnek, helyesnek tartják, hogy nem árverés keretében értékesítik az engedélyeket, és megfelelőnek tartják az árat, amit a költségvetés szükségletei és a befektetők pénzügyi lehetőségei alapján kalkulált ki a kormány.

A kormány múlt hét végén a holland ABN Amro bankot választotta az engedélyértékesítés során elvégzendő tanácsadói feladatok ellátására - írta a Reuters.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50