Üzleti utak jelentik a legnagyobb veszélyt a vállalati adatokra

forrás: Prím Online, 2016. július 22. 15:25

A Kaspersky Lab legújabb kutatása szerint üzleti utak során a bűnözők nagyobb valószínűséggel szerzik meg privát és vállalati adatainkat, mint a pénztárcánkat. Különösen a vezető beosztásban lévő alkalmazottak online hanyagsága veszélyezteti az érzékeny céges információkat.

Ötből egy felhasználót támadtak már meg kiberbűnözők utazásai alatt, melynek majdnem egyharmada (21 százalék) vezető pozíciót tölt be munkahelyén. Ennek ellenére, az üzleti utazók fele (54 százalék) és a felsővezetők 62 százaléka figyelmen kívül hagyja a tényt, hogy a biztonságos hálózat nem garantált nyilvános helyeken, és internetes tevékenységén sem változtat ennek megfelelően. A felelőtlenséggel jelentős kockázatnak teszik ki digitális eszközeiket, amelyek bizalmas üzleti adatokat tartalmazhatnak. 

 

A tanulmány 11850 felhasználót kérdezett meg világszerte (Európából, Oroszországból, Latin-Amerikából és az Egyesült Államokból). Az eredmény arra is rámutatott, hogy a munkahelyi nyomás komoly szerepet játszik ítélőképességünk elhomályosításában, ha nem biztonságos internethálózatról van szó. 

 

Ötből három vezető beosztásban lévő alkalmazott (59 százalék) vallotta be, hogy utazása alatt megpróbál a lehető leghamarabb internetre csatlakozni, mert munkahelye elvárja, hogy folyamatosan elérhető legyen. Mire elérik az érkezési terminált, hatból egy utazó már csatlakoztatja munkához használt eszközét a hálózatra. 

 

A felsővezetők közel fele (48 százalék) és a középvezetők 43 százaléka nem biztonságos, nyilvános Wi-Fi hálózatra csatlakozik külföldön. Majdnem ugyanennyien (44 és 40 százalék) használják a Wi-Fi-t arra, hogy bizalmas információkat és csatolmányokat tartalmazó emaileket továbbítsanak. 

 

 

A hanyagság egyik oka az a széles körben elterjedt tévhit, hogy a munkahelyi eszközök alapjában véve biztonságosabbak, mint a privát társaik. Az alkalmazottak kétötöde (41 százalék) elvárja, hogy munkáltatója szigorú biztonsági intézkedéseknek feleljen meg, mely leginkább az üzleti vezetők (53 százalék) és középvezetők (46 százalék) körében figyelhető meg. 

 

A munkavállalók majdnem fele (47 százalék) gondolja úgy, hogy ha a vállalat külföldre küldi őket, vállalnia kell bizonyos biztonsági kockázatokat, ami ezzel jár. Az üzleti utazók nagyrésze, különösen a vezető beosztásban lévők viszont egyáltalán nem könnyítik meg munkáltatójuk helyzetét.

 

A felsővezetők ötöde (20 százalék) ismerte el, hogy munkahelyi eszközét érzékeny tartalmú weboldalak böngészésére használja a Wi-Fi-n keresztül, míg egy átlagos utazó esetében ez az arány 12 százalék. Negyedük (27 százalék) bankolásra is használja az internetet, az átlag 16 százalékkal szemben. 

 

“A jelentés bizonyítja, hogy a kiberbűnözés valódi veszélyt jelent utazásaink alatt, az alkalmazottak pedig gyarkan fontos üzleti információkat kockáztatnak. Az eredmények vészjelzésül szolgálhatnak a vállalatok IT biztonsági szakembereinek, hiszen komoly adatvédelmi kihívásról van szó, és a szervezeteken múlik, hogy milyen biztonsági megoldásokat alkalmaznak ennek megakadályozására. A legelső intézkedés az lehet, hogy tudatosítsák alkalmazottaikban a veszélyeket és a következményeket. Egy másik elővigyázatossági tanács a VPN használata a vállalati hálózatok hozzáféréséhez, illetve az email titkosítás. Ezen túlmenően javasoljuk egy átfogó végpontvédelem kiépítését, beleértve a rosszindulatú programok és sebezhetőségek, valamint host-alapú behatolás elleni védelmet, tűzfal és URL szűrő technológiák alkalmazását, és a szoftverek rendszeres frissítését” – mondta Konstantin Voronkov, a Kaspersky Lab végpontvédelmi szakértője. 

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15