Jamcast: zeneletöltés kérésre, legálisan…

FeriMesz , 2000. október 29. 14:24
Régóta köztudott: a zenét nem a lemezboltban, hanem az interneten szerezzük be. Eddig azonban a zeneszámok netes csereberéje a lemezcégek réme volt. A lemezcégek most már nem fáradoznak azzal, hogy az új formátumot eltöröljék a Föld színéről, inkább maguk is próbálják kihasználni az mp3 adta lehetőségeket.
A kulcsszó: "Music on demand" - azaz zene kérésre az internetről. Mostantól legálisan tölthetünk le zenét - ha fizetünk is érte. A lemezcégeket a nagy veszteségek motiválták az új megoldás mielőbbi megtalálására - a jogtalan, ingyenes letöltés nagy anyagi megterhelést jelent. A hamburgi zenei kereskedelem németországi állami szövetsége ezt "gyorsan burjánzó rákként" jellemezte.

A Bertelsmann vezetője, Thomas Middelhoff önkritikával jegyezte meg az idei kölni Popkomm-fesztiválon: a zeneipar túl sokáig alábecsülte az internet jelentőségét. El kell végre ismerni, hogy nagyon fontos csatorna az internetről való legális letöltés. Ezzel párhuzamosan azonban számos nehézséggel kell majd szembenéznie a zenekereskedelemnek - mondta Dietmar Schlumbohm, az említett szövetség tagja.

Egyrészt technikai problémákkal kell megbirkózni. A lemezcégek ugyanis olyan megoldást követelnek, amely kiküszöböli, hogy a legálisan vásárolt állományok a következő percben ismét illegálisan keljenek útra az interneten. Másrészt még kérdéses, hogyan is győzzék meg a fogyasztókat arról, hogy fizetési kötelezettség mellett töltsenek le. "A szakma most kísérletezik" - tette hozzá Schlumbohm.

A lemezcégek már régóta fáradoznak a megbízható másolásvédelem problémáján, ez a törekvés már a Napster előtt is létezett. A fejlődés azonban csak kis lépésekben halad.

Az SDMI (Secure Digital Music Iniative) nevű kezdeményezést lemezproducerek, hi-fi cégek, számítógépgyártók hozták létre azzal a céllal, hogy a jövőben a zenei állományokat speciális digitális vízjellel védjék. A csoport harcol a zene illegális terjesztése ellen, céljuk a szerzői jogok elleni bűncselekmények lenyomozása. A tervezett "vízjel" fő feladata, hogy lehetetlenné tegye a másolást. A gyakorlatban azonban még mindig hiányoznak a megfelelő lejátszók, szoftverek.

Még nem tudni, mikor lép életbe a védelem - összegezte Schlumbohm. A "zeneiparnak" az is kárt okoz, amikor az előadók maguk teszik közzé zenéjüket szabad letöltésre, a lemezcégek megkerülésével. A "music on demand" - üzletben Németországban a Bertelsmann jár az élen. A Bertelsmann leányvállalata, a müncheni BMG Entertainment jelenleg teszteli a www.musicdownload24.de projektet, ahol mintegy 300 szám közül lehet válogatni.

A BMG Entertainment kétféle árusítási modellt próbál ki: a "Play Forever"-verzióban az ügyfél 3-5 márkáért nemcsak tartós jogot kap az adott zene hallgatására, hanem szövegeket, fotókat, életrajzokat is. Kb. 50 pfennigért egyszeri letöltés és meghallgatás lehetséges, ebbe az ajánlatba nem tartoznak bele a pluszinformációk.

A kölni EMI Electrola más megoldást választott: nem közvetlen terjesztésre bocsátják a dalokat, a letöltés kereskedőoldalakon keresztül történik. 2000 júliusa óta fut az észak-amerikai teszt - mondta Dirk Ewald az EMI-tól. A nagy zenekereskedők internetes oldalairól (pl. www.virginjamcast.com, www.hmv.com) hamarosan 100 EMI-produkció - albumok, maxi CD-k - lesz letölthető. A próbafázis értékelése alapján a szolgáltatást Németországban is beindítják.

Nem lehet előre megmondani azt sem, hogy a "music on demand" mint fizetésköteles modell sikeres lesz-e. Valószínűleg még két-három év kell az "érleléshez", ha figyelembe vesszük, hogy a legális letöltés a zenekereskedelem forgalmának 2-3 százalékát adja. A letöltéses árusítás még sokáig nem váltja fel a CD-t. "A fizikai hanghordozók terjesztése belátható ideig még a zenepiac meghatározó eleme lesz" - ebben biztos az EMI munkatársa, Dirk Ewald.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14