Ne aggódj!

Biztonságos online vásárlások

Mészáros Péter, 2000. október 29. 22:51
Egy, az interneten történő fizetésről a közelmúltban készített Europay-felmérés szerint tíz magyar internetvásárló közül mindössze három véli úgy, hogy a bankoknál biztonságban vannak az adatai, nyugodtan használhatja bankkártyáját online vásárláshoz, míg tíz európai netvásárló közül már csak hét állítja ugyanezt. Így különösen nagy jelentőségű lehet a hazai kártyatulajdonosok számára az a GSM-technológián alapuló megoldás, amely a Fotex-csoport tagjának nevéhez fűződik. A S@feNet a világon egyedülállóként tökéletes biztonságot nyújt az interneten keresztül történő bankkártyás vásárlások során.
Egyszerű, de nagyszerű

A Don't Worry névre keresztelt szolgáltatás segítségével az ügyfelet az internetes vásárlás alkalmával a Westel Rt. rendszerén keresztül SMS-ben értesítik a tranzakcióról. Ez azonban önmagában nem újdonság, ilyen rendszer már működik az OTP-nél. A lényeg azonban épp ez után következik: e megoldásban a bank csak akkor terheli az ügyfél számláját a vétel összegével, ha az visszaküldi egy válasz SMS-ben egyedi azonosító kódját. A szolgáltatást október 1-jétől elsőként a Kereskedelmi és Hitelbanknál (K&H) vezetik be, de az év végéig várhatóan további 5-6 magyar nagy bankkal kötnek hasonló megállapodást. A Fotex eddig a CIB Bankkal, a CitiBankkal, a Magyar Külkereskedelmi Bankkal, az Inter-Európa Bankkal és a Postabankkal kötött előzetes megállapodást a rendszer bevezetésére. Az ügyfeleket az általuk kezdeményezett SMS-ek költsége, üzenetenként 30 forint terheli; a rendszer a kereskedőket havi 3000 forintért tájékoztatja arról, ha esetleg a kártyatulajdonos nem erősíti meg a vásárlást.

Az eljárást a VISA nemzetközi kártyatársaság szakemberei is biztonságosnak ítélték. A hazai tesztelés után a Fotex a szolgáltatást külföldön is értékesíteni kívánja, a nemzetközi terjesztésről a Nokiával és a VISA-val tárgyal. Külföldön ugyancsak a Westel Rt. lenne a Fotex szolgáltatásában a partnercég. A Fotex a Kereskedelmi és Hitelbankkal közösen Magyarországon elsőként bocsát ki virtuális internetes VISA-kártyát, amely csak internetes tranzakciókra használható. A virtuális kártyához már 5000 forinttal számlát lehet nyitni a banknál, amelynek éves díja 300 forint lesz, de idén az utolsó negyedévben ingyen lehet igényelni a kártyát.

A Westel vezérigazgatója, Sugár András néhány adatot is közölt az internetes kereskedésről: csupán a VISA-kártyákkal lebonyolított forgalom világméretekben évente 32 milliárd dollár, amelynek több mint 50 százalékát az internetes vásárlások adják. Idén Magyarországon mintegy 440 millió forintra taksálják az internetes vásárlások összegét, 2001-2002-ben pedig akár 1 milliárd forintra is rúghat.

A kormányzat is lép

Az információs társadalom s ezen keresztül az e-kereskedelem alapjainak megerősítéséhez a kormány - a magyarországi családok egy részének számítógéphez jutását segítve - ugyancsak hozzá kíván járulni. Arról, hogy mely szempontok döntenek, vagyis mi lesz a szelekció alapja, még nincs pontos információnk, annyi mindenesetre már tudható, hogy erről kormánybizottság és más minisztériumok szakértőinek bevonásával döntenek. A mintegy 2,8 millió magyarországi családból előnyben részesülhetnek a gyermekesek. A programba az üzleti szférát is bevonnák. Az első 1500-2000 számítógép szállítására kiírt pályázat nyertese a Családinet-pc nevű konzorcium. A társulás e célra 125 millió forintot kap kormányforrásból. A program finanszírozása hároméves futamidejű lesz. A családokat mintegy 30 ezer forintos indulóösszeg és mintegy 7 ezer forintos havi törlesztés terheli, utóbbi összeg már tartalmazza az internet-hozzáférés díját is.

Kulcsszavak: security e-commerce

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14