Összehangolt júliusi hackertámadás a Storm vírussal

Milkovits Gábor, 2007. július 28. 09:45

A napokban hackerek egy összehangolt támadásban 142 millió olyan e-mailt küldtek szét az interneten, amelyek a Storm vírussal fertőzött weboldalra irányítják a felhasználókat.

Hasonló, 123 millió e-mailt felhasználó támadássorozatra került sor már a hónap elején, akkor azonban a vírus a mellékletekben rejtőzött. A most alkalmazott technikával viszont a támadók egy olyan üzenetet továbbítanak, amelyben arról értesítik a felhasználókat, hogy valamilyen elektronikus kártyát nyertek, amiről a mellékelt URL-re kattintva nyerhetnek további információt. Az oldalról azonban nem várt „nyereményként” a Storm féreg egy variánsa települ a számítógépükre, amelynek segítségével a támadók átvehetik az ellenőrzést a gép felett, bizalmas információkat szerezhetnek róla, illetve spam-küldő zombivá alakíthatják.

Peter Lorant, a figyelmeztetést közzétevő Postini biztonsági cég főigazgatója a sajtónak elmondta, hogy bár a támadásokhoz többnyire a hackerek által erre a célra szerkesztett weboldalakat használnak, vannak köztük elrabolt, eredetileg legitim oldalak is. Ezek 99%-ban kisebb cégek honlapjai, akik a beindítás kezdeti relatíve magas költségén túl nem költenek az oldalak karbantartására, így azok az átlagosnál sebezhetőbbek. Éppen ezért Lorant elsősorban a kis- és közepes vállalkozásokat figyelmezteti arra, hogy figyeljenek oda jobban a biztonságra.

Kulcsszavak: security hacker vírus

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50