A Transmeta tesztekről és 10 órás működési időről beszél

Kővári Ádám Kővári Ádám, 2000. október 30. 07:52
A notebook CPU-kat gyártó cég szerint a tesztprogramok rosszabb képet festenek processzorukról, mint amit az a valóságban mutat.
Ed McKernan, a cég marketingigazgatója úgy véli, a ZD Battery Life benchmark, amely a notebookok töltések közötti működési idejét teszteli, nem veszi figyelembe a processzor LongRun képességét, hanem egyszerűen csak addig nyúzza a gépet, amíg az akkumulátor le nem merül.

A teszt eredménye valóságosabb lenne, ha a mérés közben ki lehetne használni ezt a képességet, mely feszültségcsökkentés révén plusz 30% működési időt eredményezhet.

"Ezenkívül ellentmondás van a Crusoe tesztprogramok által jelzett sebessége, és a tapasztalt teljesítmény között." - mondja McKernan. "A Winstone benchmark például Pentium 1-es kategóriájúként mutatja a Crusoe-t. Ha a sebesség valóban egy Pentium 1-es sebességével egyezne meg, akkor lehetetlen lenne DVD-t lejátszani a Crusoe-alapú notebookokon."

A Transmeta a nem mindig a valóságot tükröző benchmarkprogramok eredményeinek összehasonlítása helyett azt javasolja a gyártóknak, hogy hosszabb időre biztosítsanak tesztgépet a bírálóknak. McKernan elmondta, hogy a Business Week tesztelője több hétig használta a kölcsönkapott Crusoe-alapú laptopot, és azt tapasztalta, hogy a gép valóban teljesíti azt, amit a Transmeta állít róla.

A Transmeta adatai szerint a Hitachi nagyobbik Crusoe-alapú gépe, ami egyébként nagyobb akkut is tartalmaz, akár több mint 10 óra töltés nélküli, folyamatos üzemre is képes, kibírva még egy 3.3 órás DVD-lejátszást is.

A Hitachi hivatalosan 8.4 óra akkukapacitást ad meg a 10.4 colos kijelzővel ellátott modellre, és 7 óra, vagy 3.1 óra DVD-lejátszást a Flora 220TX 12.1 colos képernyőjű társára. A gépek a 533MHz-es és a 600MHz-es, TM5400 illetve TM5600-as típusjelű processzorokat is tartalmazhatják.

A gépek látszatra lítium-polimer akkumulátort tartalmaznak, de ezt a cég még nem erősítette meg. A HP már évekkel ezelőtt beharangozott egy Li-polymer akkuval szerelt laptopot, a gép azonban nem jelent meg.

Noha a mobiltelefonokban az ilyen akkumulátorok már közismertek, a notebookok piacán még újdonságnak számítanának.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14