Banki keretek

A BB a Matáv mellett kötelezte el magát

, 2000. október 30. 20:13
A banki szektor az elsők között ismerte fel, hogy színvonalas, megbízható, gyors és rugalmas üzletvitelükhöz mennyire nélkülözhetetlen a korszerű adatátviteli infrastruktúra. S ma már azt is kijelenthetjük, a távközlési piacon szolgáltatók sora várja, hogy őket bízzák meg a kommunikációs rendszer kiépítésével és működtetésével. A versenyben a Budapest Bank jóvoltából újabb sikert könyvelhet el a Matáv.
A hír lényegét tömören foglalja össze a két cég közös közleménye: "2000. augusztus 10-én a Budapest Bank Rt. és a Matáv Rt. hosszú távú szolgáltatási keretszerződést kötött Frame-Flex kerettovábbító adatátviteli és ISDN-szolgáltatás nyújtására. A Matáv a keretszerződés alapján világszínvonalú technológia alkalmazásával új, költséghatékony adatátviteli hálózatot épít ki és tart fenn a Budapest Bank részére. Az új szolgáltatások nagy sebességű, megbízható adatátvitelt tesznek lehetővé, melynek révén növekszik a banki szolgáltatások gyorsasága, megbízhatósága. A beruházás része annak a korszerűsítési folyamatnak, amelynek során a bank arra törekszik, hogy az ügyfelek megnövekedett igényeihez igazítva ne csak szolgáltatásait bővítse folyamatosan, de ehhez a növekedéshez minden technikai hátteret is biztosítson."

Az elmúlt évek technikai fejlődése a bank kommunikációs rendszerének átalakulásán is nyomon követhető. Kezdetben, a kilencvenes évek első felében, a hagyományos telefonvonalak mellett a belső forgalom lebonyolításához analóg bérelt vonalakat használtak. Ám hogy az akkor még újnak számító pénzintézet mennyire kiemelten kezelte e terültet, az is jelzi, hogy már 1994-ben önálló távközlési osztályt hozott létre. Nemsokára pedig már pályázatot írtak ki integrált hang- és adatátviteli rendszer kiépítésére, amelynek eredményeként a Matáv 1995-96 folyamán létrehozta a bank mintegy ötven végpontból álló, digitális, menedzselt bérelt vonali hálózatát, a Flex-Com egyik mintapéldányát. Igaz, akkor a távközlési szolgáltató még csak a vonalakat adta, a szükséges eszközparkot a Budapest Bank vásárolta meg.

A tartalmi és minőségi elvárások persze a bank és ügyfelei részéről is folyamatosan növekedtek, de ezzel párhuzamosan természetesen az igények kielégítését szolgáló műszaki megoldások is elérhetővé váltak.

"Megérett a rendszer egy újabb generációváltásra" - indokolja a mostani megállapodás hátterét Pál János, a bank távközlési menedzsere. A pályáztatás után a Matáv szakembereivel mintegy másfél éve kezdték el a munkát. Mára a megújuló rendszer tartalékaként funkcionáló ISDN2-vonalakat már kiépítették a Budapest Bank 70 fiókjához. Ezek a Király utcai ISDN30-as központhoz futnak be. Az 50 vidéki és 20 fővárosi végpont elsődleges összeköttetését a központtal a Matáv Frame-Flex kerettovábbító adatátviteli szolgáltatása fogja biztosítani, irányonként 128/64 kbps sebességgel. Ezt nagyjából öt végpontos lépésekben, a bankkal együttműködve építik ki ez év végéig. Műszakilag korábban is lehetséges volna, de a gyors telepítésnél fontosabbnak tartják, hogy a bank folyamatos és megbízható működését ne akadályozzák a műszaki munkák.

"A mostani fejlesztés nem jár jelentős beruházással, csak a Flex-Comról Frame-Flexre való átállást kell megoldani" - számol be az elvégzendő munkákról Vetési Iván, a Matáv Kiemelt Üzletfelek Osztályának vezetője. A korábban a bank tulajdonát képező, de változatlanul használható eszközöket a Matáv átvette, így az új rendszerben a szerződés szerint végponttól végpontig terjedő felügyeletet és felelősséget vállal.

Pál János szerint a megfelelő szolgáltatási színvonal ma már alapkövetelmény, aminek több szolgáltató cég is meg tud felelni. A megbízó számára ezért előtérbe kerülnek a gazdasági szempontok, a költséghatékonyság. A Matáv sokszínű kínálatában könnyen lehetett találni mindkét fél számára előnyös megoldást. A bank menedzsere többéves jó együttműködés után úgy látja, hogy távközlési partnere pozitív irányban változott, és versenyképes a piacon.

S hogy ez nemcsak bók, azt az is jelzi, hogy a mostani szerződéssel a Budapest Bank hosszabb időre elkötelezte magát a Matáv mellett.

Nem a Budapest Bank az egyetlen a Matáv pénzintézeti ügyfélkörében. Az elmúlt időszakban több bank is szerződéssel erősítette meg a vezető távközlési szolgáltató iránti bizalmát.

Az OTP Bank egy évvel ezelőtt kötött hosszú távú szerződést a Matáv Datex-P szolgáltatására, amely elősegíti az OTP-fiókok, bankjegykiadó automaták kommunikációját a számítógépes központtal.

Az év elején a Postabank és Takarékpénztár Rt. tenderének győzteseként a Matáv országszerte 42 db 64 kbps sebességű Frame Relay, illetve 64 db Flex-Com végpontot kötött össze a 2 MB-os központtal.

A magyarországi Volksbankkal a Flex-Com szolgáltatásra kötött keretszerződést a lejáratot megelőzően további 3 évre meghosszabbították. A bérelt vonalak tartalékolásaként ISDN2 back-upot is létesítenek a bank számára.

A Hypovereinsbanknál 3 évre kötött keretszerződés biztosítja a meglévő 24 végpontos Flex-Com hálózat működtetését, amely a bank központi telephelyét köti össze más telephelyekkel, valamint egyes telephelyeket egymással.

A CIB Bank tenderén szintén győztesen került ki a Matáv. A egyes telephelyek és bankfiókok közötti adatátviteli igényeknek megfelelő magánhálózatot Flex-Com szolgáltatással biztosítják a következő 5 évben is.

A Raiffeisen Bankkal kötött adatátviteli szolgáltatási szerződés több mint 40 db Flex-Com összeköttetésről és egy 30 Mbps-os Lan-Flex összeköttetésről szól. Ez a fiókhálózati összeköttetéseken és a fogadó központon túl magában foglalja katasztrófaközpont kialakítását, VSN-terminál kiépítését, valamint kettős elérés biztosítását is.

A Matáv 1995-től az ABN AMRO Bank (akkor még Magyar Hitelbank) első számú adatátviteli szolgáltatója. A Matáv első nagy Flex-Com adatátviteli hálózata mára országos menedzselt digitális bérlet vonali és az ehhez kapcsolódó ISDN back-up hálózattá nőtte ki magát, több mint 120 végponttal. A megújított, "corporate network" jellegű szerződés még további 4 évre szól.

A Citibank Rt.-vel kötött keretszerződés 24 db különböző sebességű Flex-Com és 2 db mikrohullámú összeköttetést tartalmaz.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55