Megszünteti lakossági ISDN szolgáltatását a BT

Milkovits Gábor, 2007. április 4. 07:05
A szélessávú internet gyakorlatilag teljes térnyerésével a British Telecom felszámolja lakossági ISDN internet-szolgáltatását a Brit Szigeteken.
Az ISDN technológia („Integrated Services Digital Network” = Integrált Szolgáltatású Digitális Hálózat) viszonylag nagy népszerűségre tett szert abban az időben, amikor a betárcsázós modemes elérés egyeduralkodó volt, hiszen az árat kivéve minden szempontból előnyösebbnek bizonyult. A szélessávú DSL, illetve kábeles internet robbanásszerű elterjedése azonban az utóbbi időben érthető módon háttérbe szorította az ISDN-t, amely eredetileg 64, kétcsatornás verzióban pedig 128 kilobit/s-os adatátviteli sebességet biztosít, miközben egy átlagos szélessávú kapcsolat 3,8 megabit/s-os a szigetországban.

Annak oka, hogy a cégek és közületek továbbra is előfizethetnek ISDN-re a legnagyobb brit távközlési szolgáltatónál, a technológia egyik alapvető tulajdonságában rejlik. Ez pedig az, hogy a mindvégig digitális összeköttetést biztosító ISDN letöltési és feltöltési sebessége azonos, és mindvégig egyenletesen biztosított. Ugyanez viszont a szélessávú internet-protokollról (IP) már nem mondható el, itt ugyanis az adatforgalom mértéke alapvetően meghatározza annak sebességét, így gyakoriak az ingadozások, a feltöltés pedig jóval lassúbb a letöltésnél. Mindez a televíziós és rádiós közvetítések és tudósítások esetében lehet fontos, míg ugyanis az ISDN a fenti okok miatt mindeddig megbízható technológiának számított, a szélessávú internetes platformon egyes adatrészek szinte mindig késnek, ez pedig ellehetetleníti a kétoldalú kommunikációt.

 Az egyirányú stream-ek esetében a probléma áthidalható, ám a zökkenőmentes és gyors feltöltést biztosító megoldásokra valószínűleg még néhány évet várni kell, és az sem biztos, hogy olcsók lesznek. Svédországban például külön hardvert rendeltek a tévétársaságok a technológiai cégektől az ISDN-ről való zökkenőmentes átállás érdekében.
Kulcsszavak: BT ISDN DSL

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55