Csütörtöktől jegyzik a Telekom Austriát

MTI Sajtóadatbank, 2000. november 9. 18:46
A Telekom Austria (TA) 74,9 százalékát birtokló ÖIAG osztrák állami vagyonkezelő privatizációs bizottsága hosszas viták után hozzájárult ahhoz, hogy a TA a tőzsdére menjen: az elsődleges jegyzés csütörtökön kezdődik a TA 25 százalékára, és a részvény november 21-én jelenik meg a tőzsdén New Yorkban és Bécsben.
A részvények kibocsátási ársávját és a kibocsátás volumenét csütörtök reggel, a kibocsátási árat várhatóan november 20-án hozzák nyilvánosságra. Erről keddre virradó éjszaka, a bizottság hajnalig tartó ülésén született döntés.

Az ÖIAG nem erősítette meg az előző nap szárnyra kapott híreket, amelyek szerint jelentős összeget kellene fizetnie a TA meghatározó kisebbséget birtokló résztulajdonosának, a 25 százalékkal és egy részvénnyel rendelkező Telecom Italiának. Sajtóértesülések szerint ugyanis a Telecom Italia kevesellte a mostani TA-kibocsátás állítólag 10-13 eurós ársávját, mivel az olasz távközlési vállalat, amikor 1998-ban az Ameritech amerikai konszernnel versenyt futva megszerezte TA részesedését, 27,3 milliárd schillinget, azaz részvényenként 15,872 eurónak megfelelő összeget fizetett.

A feltételezett 10-13 eurós ársávban a 125 millió kibocsátandó részvény 17,2-22,36 milliárd schilling (1,25-1,625 milliárd euró) közötti árbevételt hozhat. Ebből le kell vonni a részvényeket korán előjegyző kisbefektetőknek nyújtott 5 százalékos kedvezményt, a bónuszrészvényeket, amelyeket minden tíz részvény után kapnak az új részvényesek, ha most vásárolt papírjaikat legalább másfél évig megtartják, valamint a hatalmas reklámköltséget. Bécsben tartja magát az az értesülés, hogy az 1998-as megállapodás alapján ilyen árak mellett a Telecom Italiának hárommilliárd schilling jár az ÖIAG-tól.

A vagyonkezelő eredetileg arra számított, hogy 12-20 euró közötti áron adhatja el a részvényeket és 20,4-35 milliárd schilling bevételre tehet szert, ám ezt akadályozzák egyrészt azok az intézkedések, amelyek célja, hogy a kisbefektetők vásároljanak Ausztria eddigi legnagyobb részvénykibocsátásából, másrészt nem tett jót az árnak a nemzetközi tőzsdei helyzet sem.

A cég kiadós fogyókúrával készült fel a tőzsdére. 2003-ig 15 ezer fős alkalmazotti gárdájából 5000 főt leépít, a maradó tízezer zömét is kilépteti a közalkalmazotti karból. Stratégiáját is átszervezte, amennyiben egy márka - a jet2web - alá vonta össze internetes szolgáltatásait, továbbá megvette a nyáron a legnagyobb cseh szolgáltatót, a Czech On Line-t 3 milliárd schillingért. Horvátországban a mobilpiacon van jelen a TA. Az igen éles konkurenciaharc ellenére ma még a TA vezet az osztrák piacon a vezetékes telefonban 85 százalékos piaci részesedéssel, de 53 százalékkal piacvezető a TA Mobilkom mobilszolgáltatója is, valamint 25 százalékos piaci résszel az A-Online internetszolgáltatója és 55 százalékkal Datakom vállalata.

A Mobilkom egyébként versenybe száll az ausztriai UMTS-frekvenciacsomagokért is, amelyek árverése csütörtökön kezdődik, és ha szerez frekvenciacsomagot, a jelenlegi gerinchálózatát hosszabb távon 5-8 milliárd schilling befektetésével kívánja a széles sávra alkalmassá tenni.

A TA az első fél évet 303 millió schilling vesztességgel zárta, miközben forgalma 4 százalékkal nőtt. Az adó és egyéb levonások előtti eredmény (EBITDA) 24 százalékkal csökkent, 606 millió euróra, míg a működési profit 280 millió euróról 88 millióra esett vissza.

A TA-kibocsátás - minden idők legnagyobb értékű ausztriai részvénykibocsátása, miután a legutóbbi legnagyobb az Erste Banké volt 1997-ben, hétmilliárd schillinggel - valószínűleg Európa legolcsóbb távközlési részvényét hozza, ezért a TA-részvények jó keresletre számíthatnak. A viszonylag alacsony ár azonban a másik oldalon azzal jár, hogy csökken a TA-részvény súlya a bécsi tőzsde ATX indexében, nevezetesen az ár és egyéb okok miatt 20-ról mintegy 10 százalékra.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38