Telekom Austria - ársáv-értesülés

MTI Sajtóadatbank, 2000. november 2. 08:56
A Kurier című bécsi lap értesülése szerint a Telekom Austria (TA) részvények ársávját 9-12 euró között állapították meg.
Az állami tulajdon 25 százalékát értékesítő ÖIAG osztrák vagyonkezelő Rt pénzügyi vezetője és egyszersmind a TA felügyelő bizottságának elnöke, Johannes Ditz nyilatkozott a lapnak, de közvetlenül nem erősítette meg az ársávot. Az ÖIAG a TA 74,9 százalékának tulajdonosa. A társaság további 25 százaléka és egy részvénye a Telecom Italia birtokában van, meghatározó kisebbségként.

A kibocsátási ársávot - amelyet hivatalosan csütörtökön, a jegyzés megkezdésének napján reggel szándékoznak bejelenteni - eredetileg közel 20 euróra tették, ám a távközlési részvények árfolyamának világméretű csökkenése és a hullámzó tőzsdei helyzet miatt egyre lejjebb vitték. A világon sokfelé el is halasztottak távközlési kibocsátásokat, de a TA-val ezt nem tehették meg, mert már 100 millió schillinget fektettek reklámozásába. Így fordulhat elő, hogy a részvény végül is bizonyára olcsóbb lesz az elsődleges jegyzés számára, mint a TA által kiszabott legkisebb havi előfizetői alapdíj, és mindenképpen jóval olcsóbb, mint amennyibe - 15,872 eurónak megfelelő összegbe - a Telecom Italiának került két évvel ezelőtt.

Ditz a lapban beszámolt arról: nem egészen felelnek meg a valóságnak azok a hírek, amelyek szerint az ÖIAG az alacsony árfolyam miatt három milliárd schillinget lesz kénytelen fizetni a Telecom Italiának. Elmondta: a kisebbségi tulajdonos - amely 27,3 milliárd schillinget fizetett tulajdonrészéért - vétót emelhetett volna az ár ellen, ha az több mint 25 százalékkal kevesebb az általa fizetettnél, ám ettől eltekintett. Akkor jár a Telecom Italiának kárpótlás, ha idei mérlegében kénytelen helyesbíteni a TA-pakett értékét, ez azonban csak akkor következik be, ha a részvény év végén 11,87 eurónál kevesebbet ér. Ditz hozzátette: ha ez megtörténnék, az olasz partner akkor sem pénzt, hanem részvényeket kapna.

A 9-12 eurós ársáv esetén az ÖIAG a TA újabb 25 százalékáért csupán 15,4-20,6 milliárd schillinget kap, ami enyhén szólva csalódás. Ám Ditz kijelentette: a tőzsdei bevezetés lemondása végső soron rosszabb lett volna, mint a viszonylag csekély bevétel.

Az ársávon belüli mozgást még befolyásolhatja az osztrák UMTS-koncessziók árverése, amely ugyancsak csütörtökön kezdődik, és amelyen indul a TA mobilrendszerekkel foglalkozó leányvállalata, a anyacéghez hasonlóan ausztriai piacvezető Mobilkom Austria.

Az UMTS-árverés ugyancsak csalódást ígér a pénzügyminiszternek, mivel várhatóan alig múlja majd felül a bevétel a megállapított minimális árat, azaz 10 milliárd schillingnél valamivel többet, míg a nagyon sikeres németországi árverés után úgy látszott, hogy Ausztria ebből a forrásból akár 40 milliárdra is számíthat.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38