Lassan nő az európai PC-piac

MTI Sajtóadatbank, 2000. november 2. 09:01
A személyi számítógépek értékesítése harmadik negyedéve bővült egyszámjegyű arányban, a hosszú távú 15 százalékos negyedévi átlag helyett - közölte szerdán Londonban a Dataquest nemzetközi iparági kutatóintézet.
A harmadik negyedévben 8,1 millió személyi számítógép kelt el Európában, 9,9 százalékkal több, mint a tavalyi harmadik negyedévben. Az első két negyedévben ennél is gyengébben, 8 százalék körül bővült a piac éves összehasonlításban.

Az év elején a vállalati vásárlók az ezredfordulós hatással magyarázták keresletük lassulását, újabban pedig a gyenge euró okozta drágasággal indokolják beszerzéseik elhalasztását - derül ki a felmérésből.

A vállalati vásárlóktól származik a megrendeléseknek átlagosan a 72 százaléka, és a vállalati vásárlók a harmadik negyedévben csak 6,1 százalékkal növelték beszerzéseiket a tavalyi harmadik negyedévhez képest.

A piac általános gyengeségét nem egyformán szenvedik meg a számítógépgyártók. Az Európában legnagyobb keresletnek örvendő amerikai Compaq Computer a harmadik negyedévben 2,6 százalékkal növelte szállításait, a második helyezett Fujitsu-Siemens szállításai 7 százalékkal visszaestek, a harmadik helyezett Dell Computers 2 százalékkal növelte eladásait. A negyedik helyezett IBM 21,9 százalékkal, az ötödik helyezett Hewlett-Packard pedig 32,1 százalékkal növelte értékesítését Európában a harmadik negyedévben a tavalyi hasonló időszakhoz képest.

A Dataquest szerint az fogja föllendíteni a piacot, ha felgyorsul a kereslet a Microsoft Windows 2000 kezelőrendszere iránt, mert ahhoz körülbelül kétszer annyi memóriakapacitás kell, mint a Windows NT-hez. A Windows 2000 iránti kereslet nagyobb föllendülését az intézet csak a negyedik negyedévre várja, és ennek hatását a számítógéppiacon 2001 első negyedére valószínűsíti.

Kulcsszavak: trend desktop +legfontosabb

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55