Fókuszban a logisztika

, 2000. november 4. 21:42
A Magyar Logisztikai Egyesülettel szoros együttműködésben rendezett meglévő és potenciális ügyfelei számára logisztikai tematikájú workshopot a MÁV Informatika Kft. az elmúlt héten. Az előadások középpontjában a logisztikai lánc egyes elemeit támogató legújabb informatikai fejlesztéseik, az SAP R/3 által nyújtott logisztikai támogatás, valamint az e-business és a logisztika egyre erősödő szimbiózisa állt.
A ma már az európai vasutakkal is élő kapcsolatban lévő, az 1997 óta üzemelő Szállításirányítási Információs Rendszeren (SZIR) nyugvó elektronikus információs rendszerükből hazai és külföldi viszonylatban is nyerhetnek online (terminálos, internetes, WAP-os formában) információt a fuvaroztatók, s az új programokkal már fuvardíj-előkalkuláció és fuvarlevél-kitöltés is végezhető. Fejlesztési elképzeléseik között a Zarinfo (Záhonyi Automatizált Információs Rendszer) SZIR-be illesztését és a fuvarlevéladatok lekérdezhetőségét is megemlítették, de szó esett az auditált ügyfeleikkel kialakítandó kétirányú adatkapcsolatról is. A cég e-business palettáján ezen túlmenően WAP-on keresztül nyújtott információ és jegyeladás, interneten keresztüli helyfoglalás és jegyváltás, valamint a világháló segítségével értékesített vasúti szállítás is szerepel.

Dombai Ferenc, az 550 fővel dolgozó, négy üzletágat (közlekedési, tanácsadási, üzleti megoldások és outsourcing) működtető MÁV Informatika vezérigazgatója előadásában külön felhívta a figyelmet ez utóbbi - számítógépes, ügyfél-, ill. alkalmazásmenedzsment- és telekommunikációs szolgáltatásokat nyújtó - területre, amelynek keretében ma Magyarország legnagyobb magyar tulajdonú forráskihelyező (outsource) cégeként a MÁV-on kívül több más vállalathoz kihelyezett rendszereket is működtetnek.

A közelmúltban fejezték be MeBusiness elnevezésű, moduláris, többfunkciós, távolról menedzselhető üzleti keretrendszerük fejlesztését, amely elsősorban a logisztikai szolgáltatók, valamint a kis- és középvállalkozók piaci igényeit hivatott kielégíteni. A megoldás gyakorlatilag egy olyan, a hagyományos és az elektronikus üzleti rendszerek előnyeit érvényesítő komplex rendszer, amely az áru-, a szolgáltatás- és az információkereskedelem menedzselése mellett lehetővé teszi a szolgáltatások igénybevételéhez szükséges infrastruktúrával még nem rendelkező partnerek rendszerbe kapcsolódását is. A MeBusiness eszköze a Szegedi Logisztikai Szolgáltató Központot üzemeltető és fejlesztő, a MÁV Informatika Kft. többségi tulajdonában lévő Praelog Kft.-nél bevezetett, október 20-án megnyitott Praelog Internet Portál és a rendszert menedzselő, várhatóan november közepén induló Virtuális Irányító Központ, amely lehetővé teszi, hogy mobiltelefonról is elérhetőek legyenek a portál információi. Az internetes portálon idén még díjmentesen elhelyezhetők a szolgáltatások, s a MÁV Informatikánál azt remélik, hogy szép számmal élnek majd a lehetőséggel a térség logisztikai szolgáltatói.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38