A Sony World Photography Awards kiválasztotta Magyarország legjobb fotóját

forrás: Prím Online, 2017. március 28. 15:22

A 2017-es Sony World Photography Awards szakmai zsűrije a mai napon bejelentette, hogy Csoboth Edina “Oliver” című fotómunkája nyerte a magyar Nemzeti díjat az idei évben.

A Nemzeti díj a világ legnagyobb fotóversenyének, a Sony World Photography Awards-nak egy globális programja, amely – szakmai tudástól függetlenül - minden fotós előtt nyitva áll.  Célja, hogy a nevezett 65 ország fotósainak fényképeiből kiválassza a legjobb, egyetlen képből álló munkát.

 

Csoboth Edina “Oliver”

 

Csoboth Edina így foglalta össze győztes, „Oliver” című fotójának történetét: „Úgy gondoltam, hogy egy tiszta és szuggesztív portréképet készítek Oliverről, az ő egyedi karakterisztikáját csak természetes fények és az analóg technológia segítségével tudtam a legjobban kiemelni. A tökéletes atmoszféra megteremtéséhez szükségem volt egy külső helyszínre, valamint egy középformátumú fényképezőgépre.”

 

Csoboth Edina "Invisible Soul"

 

Csoboth Edina 2006-ban kezdte a fényképezést, tehetségére már tanulmányai alatt több fotóművész felfigyelt. Már a pályája elején is a portréfotózás vonzotta leginkább, azonban egy évvel később részt vett élete első divatfotózásán, amely biztos alapot nyújtott ahhoz, hogy munkássága során saját koncepcióit kövesse. „Punk City” című munkája 2011-ben elnyerte a Sony World Photography Award Divat kategóriájának díját.

 

„Egy ilyen rangos pályázaton elsőnek lenni a magyarok között hatalmas büszkeség és boldogság. Nem hittem volna, hogy a 2011-es győzelmem után újból sikerülhet.” – mondta Csoboth Edina.

 

Csákvári Péter "X-flys"

 

A magyar Nemzeti díj további helyezéseinek alakulása a következő: 

  • 2. helyezést ért el: Csoboth Edina "Invisible Soul" című munkájáért
  • 3. helyezést ért el: Csákvári Péter "X-flys" című munkájáért

 

Mind a 65 nevezett ország Nemzeti díj győzteseinek és dobogósainak névsorát a mai napon jelentették be, munkáik megtekinthetők itt.

 

A győztes fotópályázat a többi kiválasztott, elismert és nyertes alkotással együtt megtekinthető a Sony World Photography Awards és Martin Parr életművének közös kiállításán április 21. és május 7. között Londonban, amelyek helyet kapnak a díjátadó hivatalos évkönyvében is. 

 

Sony World Photography Awards

A World Photography Organisation 2017-ben fennállásának tizedik évfordulóját ünnepli a Sony World Photography Awards-on névadó szponzorával, a Sony-val, mellyel partneri együttműködése szintén tíz éve tart. A fotóverseny minden évben a legjobb kortárs fotográfusok munkásságát ismeri el az előző évben készített, és a fotópályázat négy kategóriájába – Professzionális, Nyílt, Ifjúsági és Diák Fókusz – beküldött pályázatok értékelésével. A 2017-es Sony World Photography Awards nyerteseinek névsorát április 20-án hirdetik ki. 

 

Minden Nemzeti és Nyílt kategóriagyőztes fénykép publikálható, a képek elérhetőek a press.worldphoto.org weboldalon.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15