Teleház-fejlesztési program Jugoszláviában

Kovács Gyôzô Kovács Gyôzô, 2000. november 12. 00:14
Az amerikai kormány civil szervezeteket támogató USAID programja néhány hónappal ezelőtt - többek között a budapesti Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány (DemNet) és a Magyar Teleház Szövetség javaslatára - 692 ezer dolláros támogatást szavazott meg új jugoszláviai teleházak létrehozására.
Az összeg nagyobb részéből 30 teleház és 30 telekunyhó informatikai és telekommunikációs, valamint irodatechnikai felszerelését vásárolják meg, de e támogatásból kell az új teleházak 9 hónapos működési költségét is fedezni. A megmaradt közel 250 ezer dollár elsősorban a leendő teleházvezetők képzésére, valamint a projekt lebonyolításának fedezetére szolgál.

A jugoszláv teleházmozgalom körülbelül egy éve indult a magyar példa nyomán, amikor Verbászi András kezdeményezésére megalakult a bácska-topolyai teleház és ugyanott a Jugoszláv Teleház Szövetség. Jugoszláviában a falusi közösségek kezdeményezésére eddig négy ilyen intézmény nyitotta meg kapuit, és a helyi közösségek szervezésében további négy van épülőben.

A projekt az 1996-os magyarországi USAID-támogatáshoz hasonlóan hatalmas lendületet adhat a jugoszláv mozgalomnak, mivel az ottani teleházak - elsősorban a falvak és a civil szervezetek szegénysége miatt - nagyon kis teljesítményű és meglehetősen korszerűtlen gépekkel vannak felszerelve. A megvalósításra az USAID a budapesti DemNetet, a Jugoszláv és a Magyar Teleház Szövetséget, valamint a Teleház Kht.-t kérte fel, aminek eredményeként a közelmúltban helybeli és magyar szakemberek tartottak fórumokat az érdeklődők részére. A találkozókon a környező települések polgármesterei, a civil szervezetek és a leendő teleházak vezetői is részt vettek.

Az október végén tartott szabadkai pályázati előkészítő DemNet-konferenciára már olyan képviselők jöttek el - mintegy 30 település több mint félszáz pályázója -, akik már elhatározták, hogy részt vesznek a pályázaton, és ha nyernek, akkor 2001 elején megnyitják helyi teleházukat.

Kulcsszavak: teleház

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36