Így gyűjtöget a magyar

Napjaink trendi retró eszközei

forrás: Prím Online, 2017. április 28. 08:40

Vajon mi lett a nem is olyan rég még divatos VHS magnóval, vagy a 2000-es évek egyik legmenőbb innovációjával, a diskmannel, és hasonlóan népszerű társaival? A Jófogás és a GKI közös, médiafogyasztási szokásainkat vizsgáló kutatásából többek között arra is fény derül, hogy a lakosság felénél még van otthon kazettás magnó, de walkmanünket is féltve őrizzük.

 

 

Lassan felnő egy teljes generáció úgy, hogy alig tartott a kezében CD-t, de retrónak számít már a DVD is, a kazettás magnóról, a lemezekről és a videókazettákról nem is beszélve. A Jófogás feltérképezte, mi a helyzet a magyar háztartásokban, mi számít már hasztalannak, és mi az, amit még mindig fellelhetünk vagy esetleg használunk is a 10-15 évvel ezelőtt fénykorukat élő kincsekből. Az audiovizuális tartalmak fejlődésével és gyors terjedésével sok eszköz feleslegessé vált, ám úgy tűnik, ezek csak lassan tűnnek el az otthonokból.

 

  

A felmérésben résztvevő aktív internetezők bő tízezres bázisából csupán 16% jelezte, hogy a fenti eszközök egyikével sem rendelkezik. Ugyanakkor a „retró” eszközök elérhetősége és használatuk intenzitása között jelentős különbségek figyelhetők meg, ráadásul ezek nincsenek egyenes arányban egymással. 

 

Audió eszközök közül a háztartások 45%-ban található meg a Hi-Fi, 40%-nál van MP3 lejátszó, videó eszközök közül pedig a DVD lejátszó (65%) a leggyakoribb, napjainkban is megtalálható berendezés. A megkérdezettek válaszából úgy tűnik, a mára old schoolnak nyilvánított használati tárgyak még mindig harcolnak a köztudatban maradásért, hiszen a Hi-Fi-vel rendelkezők közel kétharmada használja is azt hetente legalább egyszer, az MP3 pedig a birtokosok 44%-ánál kerül elő ugyanilyen gyakorisággal. VHS lejátszó és kazettás magnó a háztartások negyedében bújik meg, ám a tulajdonosok fele már nem használja azokat. Mára szinte feledésbe merültek a hordozható kazetták és CD lejátszók is, amelyek csupán a lakosság tizedénél találhatók meg. 

 

– Apróhirdetési statisztikánkban ezen eszközökből jelenleg a Hi-Fi tornyok, a DVD lejátszók és a kazettás magnók szerepelnek az élbolyban, de mindegyik közül a lemezjátszók tűnnek most a legkelendőbbnek. Csak ebből majdnem háromezres a kínálat, és úgy látjuk, hamar gazdát is cserélnek. Ez valószínűleg a bakelit lemezek reneszánszának köszönhető, egyre több előadó jelenteti meg albumát ezen a hordozón is, a technológia ismét divatosnak számít – elemezte Palocsay Géza, a Jófogás ügyvezetője.

 

 

Manapság is szívesen gyűjtünk, csak máshogy

A válaszadók a digitális tartalmakat jellemzően a szabad felhasználóélmény okán kedvelik, hiszen ezeket bárhol és bármikor elérhetik, a különböző képi- és hanganyagok között pedig könnyedén válogathatnak. Digitális zenei gyűjteményt a megkérdezettek 30%-a, filmet/sorozatot/videót negyedük, míg videójátékot bő 10%-unk birtokol. De az audiovizuális kedvencek mellett még mindig hangsúlyos szerepet tölt be a fizikai könyvgyűjtemény, hiszen az olvasók közel fele tudatosan építi könyvtárát. A tízezres minta 80%-a a hagyományos könyvek mellett voksolt, szemben azok digitalizált változatával.

 

 

A Z generáció a legnagyobb audiovizuális gyűjtő, esetükben a digitális formában való felhalmozás lényegesen preferáltabb, mint a hagyományos. Ugyanakkor fizikai könyveket még ők is sokkal nagyobb arányban gyűjtenek, ami azt is előrevetíti, hogy a klasszikus könyvpiac még hosszú ideig élni és virágozni fog.

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15