Google: Bagoly-algoritmussal a hamis hírek ellen

forrás: Prím Online, 2017. április 27. 15:15

A Google hivatalos oldalán jelentette be Bagoly-projektjét, amely a hamis, és erőszakos tartalmakkal veszi fel a harcot. A vállalatot sok támadás érte az utóbbi időszakban, hogy találati listáján előkelő helyen jelennek meg a hamis hírek, vagy akár erőszakra buzdító tartalmak. Különösen az amerikai elnökválasztás időszakában érte sok kritika a keresőóriást.

A Google a tegnapi napon közleményben jelentette be azt a lépéssorozatot, amelynek célja, hogy hosszú távon kiszűrjék ezeket a tartalmakat a találati listáról.

 

A nyilatkozat szerint a Google indulása óta küzd azokkal, akik igyekeznek kijátszani rendszerét. Ezeket a problémákat a Google korábban sikeresen kezelte, a mostani kihívás ugyan némileg más, de a cél ugyan az: releváns és jó minőségű találatokat adni a felhasználóknak.

 

A Google ennek érdekében három területen avatkozik be, amit a nemzetközi keresőoptimalizálással foglalkozó portálok a „három csapás”-nak neveztek el. A Google belső berkeiben a Bagoly-projekt elnevezést használja – írja az ite.hu SEO hírportál.

 

Az első csapás: a keresőalgoritmus módosítása

Az első terület a keresőalgoritmus módosítása, annak érdekében, hogy a megbízható oldalak kerüljenek feljebb a találati listán, és az alacsony-minőségű oldalak hátrébb sorolódjanak. A Google szokása szerint erről részleteket nem árult el, de Gary Illyés a Google magyar nyelvű szóvivője annyit elmondott, hogy ez a módosítás nem hozza hátrányba a kisebb szerkesztőségeket, sem az új oldalakat, a nagy tartalomszolgáltatókkal szemben.

 

Ennek az akciónak a része az is, hogy módosították azt az iránymutatást, amellyel humán értékelők tízezrei értékelik a weboldalakat. Most már az iránymutatás kitér a hamis tartalmakat közlő oldalak azonosítására is. Az így elkészülő értékeléseket a Google később az algoritmusai módosítására használja fel.

 

 Illusztráció: ite.hu

 

Felhasználói visszajelzések

Komoly gondot jelent a Google számára az is, hogy a keresés során megjelenő javaslatok között sok sértő, vagy éppen hamis javaslat is megjelenik. Ezt a funkciót nevezik automatikus kiegészítésnek, és rendkívül hasznos, ám mivel a korábbi keresések alapján javasol a Google, ezért olykor bántó, vagy rasszista javaslatok is felkerülnek a listára.

 

Mostantól a Google-nek egy azonnal megjelenő űrlapon lehet jelenteni a hamis, vagy sértő javaslatokat és meg lehet adni azt is, hogy mi az oka a jelentésnek.

 

Ehhez hasonlóan a kiemelt részletek funkciónál is lehetőség lesz jelezni a politikailag nem korrekt tartalmakat. Ez a funkció egy-egy keresés esetében ad azonnali választ valamely weboldal tartalmát felhasználva. Azonban ez a funkció is automatikusan gyűjti a tartalmakat, és emiatt olykor hamis tények, vagy éppen rasszista tartalmak jelennek meg az azonnali válaszok között. Most már itt is lehetőség lesz jelezni a nem megfelelő válaszokat.

 

A Google azt ígéri, hogy ezeket a visszajelzéseket felhasználja az algoritmusai finomítására, így ha nem is azonnal, de idővel ezek a tartalmak eltűnhetnek a találati listáról.

 

Nagyobb nyitottság

Végül harmadik elemként a Google azt is vállalta, hogy nyílttá teszi mely tartalmakat tart elfogadhatatlannak. A Google korábban sohasem tette egyértelművé, hogy melyek azokat a tartalmak, amelyek nem elfogadhatóak számára, azokat leszámítva, amelyek egyértelműen jogszabályokat sértenek. A mostani bagoly-projekt keretében nagyobb nyitottságot vállalt, és egyértelművé tette azokat az irányelveket is, amelyek alapján egyes kifejezések nem jelenhetnek meg az automatikus kiegészítésekben. Ezek az alábbiak:

  • nyíltan szexuális, vagy vulgáris kifejezések
  • csoportok vagy egyes személyek ellen irányuló, gyűlöletkeltő kifejezések
  • erőszakos kifejezések
  • bűncselekményre, vagy veszélyes tevékenységre ösztönző kifejezések

 

Mi várható?

A Google becslése szerint a kereséseknek csupán 0,25%-ában találkozhatunk a fenti problémákkal, ám ez tekintve a Google forgalmát mégis napi szinten több milliós, vagy tízmilliós nagyságrendet jelez. A Google már tavaly elkezdte módosítani algoritmusait, a mostani bejelentés ennek a lépéssorozatnak a része. Várhatóan a jövőben fokozatosan tűnnek majd el a politikailag nem korrekt tartalmak a találati lista tetejéről.

Kulcsszavak: Google ite.hu Bagoly-projek

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kyndryl: A MI várhatóan teret nyer az ügyfélszolgálatokban, a bankokban, a biztosításban és az oktatásban

A mesterséges intelligencia-technológia legújabb vívmányai közé tartozik a generatív mesterséges intelligencia, amelyet az jellemez, hogy kreatív képességei révén képes új tartalmakat, képeket, zenét generálni, sőt, korábbi információk és tapasztalatok felhasználásával akár ügyfélszolgálati feladatokat is el tud látni.

2024. március 19. 10:03

Több százezernyi forintnyi érték lapul az otthonainkban

Ha valakinek hirtelen nagyobb összegre van szüksége, akkor érdemes szétnéznie a lakásban, mielőtt a bankba rohanna hitelért. A fenntarthatóság jegyében ma már szinte azonnal készpénzzé tehetjük a nem használt eszközeinket, amivel nemcsak a családi kasszának teszünk jót, hanem a környezetnek is. Egy-egy fiókban vagy szekrényben lapuló mobiltelefon, laptop, tablet, esetleg fényképezőgép ára a több százezer forintot is elérheti ugyanis még használtan is.

2024. március 18. 19:21

Spinoff Extra: topvezetőktől tanulhatnak a hallgatók a Széchenyi István Egyetemen

A Spinoff Klub a győri Széchenyi István Egyetem nagy sikerű közösségépítő, innovációgazdasági programsorozata, amelyen meghívott előadók panelbeszélgetés keretében tárgyalják meg a legfrissebb technológiai trendek üzleti vonatkozásait. A mostani félévtől a brand újabb rendezvénnyel bővül: a Spinoff Extra során sikeres topmenedzserekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők – elsőként, március 20-án, szerdán dr. Szászi István, a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója lesz a vendég.

2024. március 18. 14:37

Az ABB segíti a Feröer-szigetek zöld energiára való átállását

Az ABB folytatja együttműködését a SEV-vel, a Feröer-szigetek fő villamosenergia-termelőjével és -elosztójával. Az együttműködés keretében az ABB innovatív szinkronkompenzátor (SC) technológiát szállít, amellyel javítható az villamosenergia-hálózat stabilitása, ami napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bír, mivel a szigeteken fokozatosan leállítják a fosszilis tüzelésű erőműveket, és megújuló energiaforrásokon alapuló áramtermelésre állnak át. A legújabb fejlesztés keretében a harmadik SC-egységet az északkeleti Borðoy szigetén telepítik, ahol ez a berendezés mintegy 5000 ember helyi áramellátását fogja javítani.

2024. március 18. 12:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15