3D-s navigáció a weben

Tóth Kristóf, 2000. november 14. 21:58
Tim Bray, az Extensible Markup Language (XML) egyik megalkotója egy új technológia kidolgozásba kezdett. A vállalkozás, melyet Antarcti.ca néven indított be, 2 és 3 dimenziós térképeket készít számítógépes hálózatokról.
A vállalkozás hétfőn, minden különösebb felhajtás nélkül nyitotta meg kikötőjét.

A technológiának köszönhetően elfelejthetjük a hagyományos szörfözést, az unalmas, szöveges keresőprogramok használatát. Az Antarcti.ca képes a hálózatot tájképként elénk vetíteni, melyre fentről, egy repülőgépről tekintünk. Az egyes kikötőkről, melyek felett elrepülünk, úgy tudunk meg részleteket, hogy meg sem kell látogatnunk azokat.

"Reméljük, hogy a projektnek köszönhetően sokkal hatékonyabban navigálhatunk majd a hálózaton, miközben jól szórakozunk" - nyilatkozta Tim Bray. Bray elmondta azt is, hogy cége olyan vállalkozásoknak kívánja eladni az új technológiát, melyek saját számítógépes hálózatukról is szeretnének térképeket készíteni.

Az Antarcti.ca kikötőjén fellelhető bemutatótérképen a webet különböző méretű tájegységekre (hírek, üzlet, felnőtteknek stb.) bontották szét. Az egyes területek méretét azok népszerűsége és látogatóik száma határozza meg. A tájegységeken belül találhatjuk meg magukat a kikötőket és a dokumentumokat, melyeket épületekként látunk.

Nem véletlen, hogy Tim Bray az XML nyelvet használja a megjelenítésre. A technológiát igyekeztek úgy kifejleszteni, hogy minél több számítógépen használható lehessen, ennek ellenére a 3D megjelenítés nagyon lassú lehet a nem megfelelő konfiguráción futtatva.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36