Holnap kezdődik a Microsoft-per újabb fordulója

Zsigó József, 2001. november 3. 11:27
Hétfőn terjeszti elő érveit a fellebbviteli bíróság előtt a Microsoft. A 150 oldalnyi anyagban a megfigyelők szerint a cég jogászai Jackson bíró elfogultságát és etikai vétségeit próbálják érvként használni, hogy semmissé tegyék a feldarabolást elrendelő döntést.
A beadványban a védők Thomas Penfield Jackson bíró a médiának tett kijelentéseivel akarják alátámasztani azt az érvelését, hogy Jackson már a kezdettől fogva elfogultan és ellenségesen viseltetett a Microsoft iránt, és nem adott lehetőséget arra, hogy a feldarabolás elrendelése után a Microsoft érdemben válaszoljon az ellene felhozott bírálatokra. Kérik tehát, hogy az ítéletet tegyék semmissé, és amennyiben az ügy újratárgyalásra kerül, annak bírája ne Jackson legyen.

A monopóliumellenes ügyekkel foglalkozó neves jogászok megosztottak: abban szinte mindenki egyetért, hogy Jacksonnak etikusabban kellett volna viselkednie: egy folyó per részleteit nem vihette volna a nyilvánosság elé. Más kérdés, ez elegendő ok-e arra, hogy elfogultságot lehessen feltételezni. Mindenkinek, így a bírónak is joga van hangot adni saját véleményének. Jackson már más ügyekben is hasonló kritikák kereszttüzébe került: nyilvánosan bírálta azt a bírói döntést, amikor a kábítószer-használaton ért washingtoni főpolgármestert felmentették. Ekkor is megpróbálták eltávolítani, de a legfelsőbb bíróságon végül is bizalmat kapott. Most néhány ezekből a jogászokból jelen lesz abban a testületben, amely Jackson Microsoftban végzett munkáját értékeli. Jackson legutóbbi nyilatkozatában kiállt eddigi döntései mellett, és ismét hangsúlyozta, ha kedvezőtlen értékelést kap, akkor is lemond a további bírói munkáról, ha erre kifejezetten nem kérik fel.

A kormány válasza január 12-én várható, a szóbeli meghallgatások február 26-27-én lesznek, a végső döntést pedig valamikor a jövő év végére teszi a The Washington Post.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14