Mobiltelefonok, bázisállomások egészségügyi hatása

MTI Sajtóadatbank, 2000. november 29. 08:42
A mobiltelefonokat szereti és használja a lakosság, ugyanakkor elutasítja a készülékek üzemeltetéséhez szükséges bázisállomásokat - hangzott el kedden Debrecenben, a mobiltelefonok bázisállomásainak egészségügyi hatásairól rendezett tanácskozáson.
Miltényi Eszter, az M&H Communications vezető elemzője elmondta: cégük a múlt évben országos szintű közvéleménykutatást végzett e témában. Megállapításaik szerint a lakosság a mobiltelefont elérhetőséget biztosító, megbízható eszköznek tekinti, s elhanyagolhatónak ítéli a készülékek negatív egészségügyi és környezeti hatását. Ugyanakkor a megkérdezetteknek az volt a véleménye, hogy a bázisállomások - mobiltelefon-tornyok - kis mértékben károsítják az egészséget, s a többség elutasítaná, hogy házának tetején bázisállomást létesítsenek. A telepítést hasonló arányban utasították el a mobiltelefon tulajdonosok, mint mások.

Thuróczy György, az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet osztályvezetője a debreceni tanácskozáson arról számolt be, hogy hatezer mérést végeztek mobiltelefon bázisállomások környékén, és vizsgálták az elektromágneses terek egészségügyi kockázatát. Megállapították, hogy a bázisállomások sugárzása igen alacsony, nagyságrendekkel alatta marad az egészségügyi határértékeknek, s indokolatlanul nagy a lakossági félelem ezen a téren. A szakember megemlítette, hogy bár a mobiltelefonok sugárzása is az egészségügyi határérték alatt van, azt megközelítheti.

Thuróczi György megnyugtatásul elmondta: a magyar egészségügyi szabvány e tekintetben is lényegesen szigorúbb, mint az EU-előírások, s örvendetes, hogy a napokban megjelent a magyar határértékeket rögzítő egészségügyi miniszteri rendelet.

A vizsgálatok eredményeként közölte azt is: olyan csekély a mobil bázisállomások sugárzása, hogy azokat gyermekintézmények közelében és kórházakban is telepíthetik.

Kérdésre válaszolva cáfolta, hogy az antenna nélküli - belső antennás - mobiltelefonok nagyobb veszélyt jelentenének, ellenkezőleg kisebb a sugárzásuk. Ugyancsak előnyös a fülhallgató, az úgynevezett head set használata, amelynek alkalmazásával lényegesen csökken a fejet érő és ott elnyelődő sugárzás.

Egy gyerekek körében végzett angliai felmérés szerint a mobiltelefont használó fiatalok körében kevesebb a dohányos, a "felnőtt-érzést" ugyanis a cigaretta helyett a mobil készülék pótolja - ismertette a kutató.

Damjanovich Sándor akadémikus, a Debreceni Egyetem (DE) orvostudományi centruma biofizikai és sejtbiológiai intézetének igazgatója a tanácskozáson elmondta: nincs az a sugárfajta, aminek ne lehetne káros hatása. Vizsgálataik szerint a mobiltelefon használata kismértékű hőhatást eredményez a fejben, kitágítja az ereket. Ugyanakkor az adott energia és frekvencia tartományok mellett rendkívül kicsi veszélyt jelentenek, "de hogy nincs hatása a szervezetre, azt kimondani nem lehet" - mondta a professzor.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50