A lítiumion-akkumulátorok meghódítják az adatközpontokat

forrás: Prím Online, 2018. február 5. 14:48

Ma már egyre több adatközpont-tulajdonos tudja, hogy az elmúlt néhány évben megjelenő lítiumion-akkumulátorok rendkívüli előnyöket jelentenek az adatközpontok készenléti tartalékrendszerei, köztük a szünetmentes tápegységek (UPS) számára. 

A Bloomberg New Energy Finance jelentése szerint 2025-re a szerverparkok tartalékkapacitásának 40 százalékát a Li-ion akkumulátorok fogják biztosítani, így egyre nagyobb szerephez jutnak a hagyományos, ólomakkumulátorokkal (VRLA) szemben. Ezt a tendenciát erősíti a Schneider Electric is, amely 2016-ban elsőként jelent meg a piacon a lítiumionos szünetmentes tápegységek technológiájával.

 

Li-ion vs. VRLA

Az üzleti szempontból létfontosságú alkalmazásokat és IoT-rendszereket egyre több vállalat helyezi közelebb a hálózat pereméhez a gyorsabb reagálás és a hatékonyabb teljesítmény érdekében. Ezeken a helyszíneken azonban nem mindig állnak rendelkezésre megfelelő szakemberek az áramellátási feladatok megoldására. Emiatt a folyamatos áramellátást biztosító berendezések – köztük a szünetmentes tápegységek – rendszeres karbantartása elmaradhat, ami egyrészt a vállalat működését negatívan befolyásoló, váratlan leállásokhoz, másrészt költséges eszközcserékhez vezethet. 

 

 

Ezekre a kritikus helyzetekre vonzó megoldást nyújthat a lítiumionos akkumulátortechnológia, elsősorban az elosztott IT-infrastruktúrát használó vállalatok számára. A Li-ionos rendszerek legfőbb előnyei a VRLA típusú akkumulátorokhoz viszonyítva a következők:

  • Jobb teljesítmény: kétszer hosszabb, akár 10 évig tartó üzemidő 
  • Kisebb méret és tömeg: a magasabb energiasűrűségnek köszönhetően a lítiumion-akkumulátorok helyigénye akár 75 százalékkal is kevesebb, és körülbelül 30 százalékkal könnyebbek
  • Alacsonyabb karbantartási és teljes birtoklási költség: akár 53 százalékkal alacsonyabb költségvonzat 
  • Hatékonyabb felügyelet: a beépített felügyeleti rendszerek megbízhatóbb teljesítményt és akkumulátorállapotot eredményeznek
  • Kisebb hűtési igény: magasabb hőmérsékleten (pl. 40 °C-on) is működőképesek a UPS élettartamának csökkentése nélkül
  • Széles körű felhasználási terület: különféle piaci szektorokban és bármilyen méretű adatközpontban alkalmazhatók

 

Habár a VRLA típusú áramforrásoknak egyelőre kedvezőbb a beszerzési költségük, a lítiumion-megoldások ára számottevően csökkenni fog a következő évtizedben, többek között az elektromos járművek elterjedésével járó keresletnövekedés miatt. Ez az árcsökkenés, valamint az új típusú technológia adatközponti alkalmazása hozzájárul a gyors, globális térnyeréshez. 

 

A lítiumion-akkumulátoroknak főként az Amazonhoz, a Facebookhoz vagy a Google-höz hasonló internetóriások nagyméretű szerverparkjaiban lesz jelentőségük, ahol a legkisebb energiamegtakarítás is jelentős költséghatékonysággal jár. A Bloomberg Finance becslése szerint 7 éven belül a Li-ion-technológia ezen adatközpontok tartalékkapacitásának 55 százalékát fogja kitenni.

 

 

Lítiumion a Smart-UPS-ben

A Schneider Electric a piacon úttörőként célozza meg a korszerű technológiák fejlesztését ösztönző felhasználói igények kielégítését. A vállalat néhány éve már jelen van Li-ion rendszerű megoldásaival – köztük háromfázisú és Back-UPS-eivel –, melyeket azóta több mint húsz helyszínen vezette be, köztük pénzügyi és ipari nagyvállalatoknál vagy kiszolgálótermekben, összesen 10 MWh kapacitással. Nemrég azonban új, egyfázisú Smart-UPS termékcsaládjában is bevezette a lítiumion használatát.  

 

A Smart UPS On Line hálózati áramvédelmi eszköz az alábbi tulajdonságokkal egészíti ki a lítiumionos akkumulátortechnológia előnyeit:

  • Biztonság: az előnyös termékkialakítás és a biztonsági szabványoknak (UL 1973, UL1642/IEC62133) való megfelelés megbízható teljesítményt biztosít.
  • Hosszabb üzemidő: az UPS több lítiumionos akkumulátorral is felszerelhető, ami fokozza a hatékonyságot.
  • Távfelügyelet: a beépített hálózatkezelő kártya (NMC) felügyeleti és vezérlési funkcióival átláthatóbbá válnak a peremhálózati környezetek. 

 

Az egyszerű karbantartás és a legoptimálisabb teljesítmény érdekében a megoldás integrálható a Schneider Electric felhőalapú EcoStruxure IT platformjával is, amellyel a felhasználók jól hasznosítható adatelemzéseket kapnak szünetmentes tápegységük állapotáról.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kyndryl: A MI várhatóan teret nyer az ügyfélszolgálatokban, a bankokban, a biztosításban és az oktatásban

A mesterséges intelligencia-technológia legújabb vívmányai közé tartozik a generatív mesterséges intelligencia, amelyet az jellemez, hogy kreatív képességei révén képes új tartalmakat, képeket, zenét generálni, sőt, korábbi információk és tapasztalatok felhasználásával akár ügyfélszolgálati feladatokat is el tud látni.

2024. március 19. 10:03

Több százezernyi forintnyi érték lapul az otthonainkban

Ha valakinek hirtelen nagyobb összegre van szüksége, akkor érdemes szétnéznie a lakásban, mielőtt a bankba rohanna hitelért. A fenntarthatóság jegyében ma már szinte azonnal készpénzzé tehetjük a nem használt eszközeinket, amivel nemcsak a családi kasszának teszünk jót, hanem a környezetnek is. Egy-egy fiókban vagy szekrényben lapuló mobiltelefon, laptop, tablet, esetleg fényképezőgép ára a több százezer forintot is elérheti ugyanis még használtan is.

2024. március 18. 19:21

Spinoff Extra: topvezetőktől tanulhatnak a hallgatók a Széchenyi István Egyetemen

A Spinoff Klub a győri Széchenyi István Egyetem nagy sikerű közösségépítő, innovációgazdasági programsorozata, amelyen meghívott előadók panelbeszélgetés keretében tárgyalják meg a legfrissebb technológiai trendek üzleti vonatkozásait. A mostani félévtől a brand újabb rendezvénnyel bővül: a Spinoff Extra során sikeres topmenedzserekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők – elsőként, március 20-án, szerdán dr. Szászi István, a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója lesz a vendég.

2024. március 18. 14:37

Az ABB segíti a Feröer-szigetek zöld energiára való átállását

Az ABB folytatja együttműködését a SEV-vel, a Feröer-szigetek fő villamosenergia-termelőjével és -elosztójával. Az együttműködés keretében az ABB innovatív szinkronkompenzátor (SC) technológiát szállít, amellyel javítható az villamosenergia-hálózat stabilitása, ami napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bír, mivel a szigeteken fokozatosan leállítják a fosszilis tüzelésű erőműveket, és megújuló energiaforrásokon alapuló áramtermelésre állnak át. A legújabb fejlesztés keretében a harmadik SC-egységet az északkeleti Borðoy szigetén telepítik, ahol ez a berendezés mintegy 5000 ember helyi áramellátását fogja javítani.

2024. március 18. 12:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15