Tárgyalások az Olimpia internetes közvetítésről

Zsigó József, 2000. december 4. 21:16
Vasárnap Lausann-ban megkezdődtek a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és az internetes sportszolgáltatók között a tárgyalások az olimpiai versenyek közvetítési jogáról.
Mint ismeretes, a Sidneyben tartott nyári olimpián a NOB közel 20 000 site-ot tartott szemmel, és azonnal közbelépett, ha bármilyen, az olimpiával kapcsolatos hírközlésre figyelt fel. Mivel a tévés közvetítések jogát az NBC megvásárolta, a NOB az internetes közvetítések jogát is kizárólag az NBCOlympics.com-nak engedélyezte. Távolról sem követte azonban az olimpiai eseményeket annyi ember az interneten, mint a tévében. Ennek oka főleg a rossz minőségű kábeles képátvitelnek tudható be, amely a széles sávú szolgáltatás elterjedésével változhat.

Az új szabályok kidolgozását leginkább az NBC legnagyobb riválisa, a CBS akarja, amely a sport.com site-ot működteti. Nincs könnyű helyzetben, mert az NBC 2008-ig megvásárolta az olimpiai közvetítések jogát (3,5 milliárd dollárt fizetett érte), és a NOB nem valószínű, hogy csorbítani akarná a jogait legnagyobb szponzorának, amelytől bevételeinek több mint a fele származik.

A NOB szóvivője, Servan-Schreiber viszont elképzelhetőnek tartja, hogy akár már a 2002-es téli Olimpián is valamilyen szerepet kaphat az internet, mivel a jegyek 99 százalékát az interneten értékesítették.

A szabályok lefektetése viszont nem megoldható a szerzői jogok pontos körülhatárolása nélkül. A Napster olyan technológiát hozott létre, amelynek segítségével a kalózmásolatok ellenőrzés nélkül pillanatok alatt világszerte cserélhetőkké váltak. Servan Schreiber szerint az internetes technológia ma még nem rúghat labdába a tévé közvetítések mellett, de az új médiának is helyet kell engedni és ehhez folyamatos párbeszédre van szükség.

Kulcsszavak: olimpia onlineszolg

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36