Olasz kézben a Telekom Austria?

MTI Sajtóadatbank, 2000. december 8. 08:26
Ausztriában makacsul tartja magát az az értesülés, hogy a bécsi és New York-i tőzsdére november 21-én bevezetett Telekom Austria (TA) messzebb van a tőkeemelést szolgáló, tervezett második tőzsdei kibocsátástól, mint attól, hogy a Telecom Italia (TI) kezébe kerüljön a többség.
A TI jelenleg a TA részvényeinek 29,8 százalékát tartja és állítólag szorgosan vásárol a kisbefektetőknél lévő 25,8 százalékból.

A TA részvényei 9 eurós áron kerültek forgalomba, és azóta, némi hullámzás után, csütörtökig 7,80 euróig küzdötte le magát. Ennél olcsóbban az olasz cég aligha juthat a jövőben TA-részvényekhez.

A TA tőzsdei bevezetésekor a TI az addigi részesedéséhez további 4,7 százaléknyi részvényt kapott kárpótlásul, mivel a kibocsátási árfolyam lényegesen alacsonyabb volt, mint amennyiért korábban a TI vásárolta eredeti TA-részesedését. Az olaszok ugyan a kibocsátási prospektus szerint kötelesek a tőzsdének, az osztrák értékpapír-felügyeletnek és a TA-nak jelenteni, ha növelik részesedésüket, viszont eltérnek a nézetek arról, hogy milyen rész esetén kell készpénzes ajánlatot tenniük az összes TA-részvényre.

Szakértők szerint ezt akkor kell megtenni, amikor a TI része meghaladja az ÖIAG osztrák állami vagyonkezelő tulajdonában lévő 44,4 százalékot, ami de facto a cég feletti ellenőrzést jelentené.

A Der Standard című lap csütörtökön kudarcnak minősítette minden idők legnagyobb ausztriai részvénykibocsátását, amely a Telekom Austriáé volt. Nem csupán az ár eleve csekély, s azóta többnyire csökkenő volta miatt, hanem azért is, mert a várakozásokkal ellentétben nemhogy nem duplázta meg, de csak egy százalékkal növelte a kisrészvényesek számát az országban. Az új részvényesek jelentős része pedig a TA alkalmazottai közül kerül ki, akik 40 százalékos engedménnyel kapták az értékpapírt. A Der Standard szerint a pénzügyminiszter is alighanem jobban járt volna, ha a hatalmas reklámköltségeket felemésztő kibocsátás helyett eleve az olaszoknak adja el a most privatizált részt.

Közben a TA folytatja állami monopóliumból piaci vállalattá való átalakulását: évi 330 millió schillinget szándékozik megtakarítani többek között azzal, hogy három év alatt ötezer főt leépít 15 500 alkalmazottja közül, részben különböző egységek kiszervezése útján.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14