Állítólagos jogsértésért perelik a Universalt

Kővári Ádám Kővári Ádám, 2000. december 8. 22:39
A Seagram Universalja, amely maga sem veti meg a jogi eljárásokat, most egy 150 ezer dolláros per elé nézhet. A céget néhány zeneszerző, valamint kisebb kiadók perelték be, a tulajdonukban lévő zenék interneten való jogtalan felhasználása miatt.
A felperesek, az Elvis Presley Music, a Paul McCartney-féle MPL Communications, valamint több zeneszerző szerint a Universal Music Group világhírű zeneszámok százainak másolásjogát sértette meg.

A jogsértési pert pénteken jegyezte be a New York-i szövetségi bíróság, három héttel azután, hogy a Universal Music Group hasonló perben 54 millió dolláros kártérítési összeghez jutott az mp3.com-tól. Az UMG "egy olyan jogsértésre szánta el magát, amelyhez hasonlót nemrég egy teljesen elhíresült perben sikeresen megtorolt", szól a keresetlevél.

Az eljárás a Universal új leányvállalatát, a The Farm Club Online-t vette célba. A The Farm Club Online egy internetes szolgáltatás, ami lehetővé teszi, hogy a felhasználók egy több mint 25 ezer dalból álló válogatásból zenét hallgassanak on-line.

A felperesek szerint a UMG lemásolta a szóban forgó, 25 ezernél is több zeneszámot, és most az interneten keresztül "sugározza" azokat. Erre azonban nincsen joga, mivel a cég nem rendelkezik az érintett zeneszerzők és a kiadók engedélyével. "A Universal Music Group, amely a világ egyik legnagyobb zenekiadója, teljes mértékben tudatában volt annak, hogy az új szolgáltatás megsérti a zenék tulajdonosainak jogait", hangzik a keresetlevélben.

Az amerikai jog szerint ugyanis az, aki jogosult egy zeneszámot például CD-n vagy kazettán kiadni, annak alapesetben nincsen joga ugyanazt a zenét az interneten is megjelentetni, például mp3-formátumban. Ehhez külön engedély, illetve szerződés szükséges.

A felperesek 150 ezer dollár kártérítést követelnek minden egyes jogsértési eset után. A felpereseken kívül érintett még az esetben a The Rodgers and Hammerstein Organization, a The Songwriters Guild of America és Jerry Leiber, valamint Mike Stoller zeneszerzők.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50