Erős éve lesz az informatikai szektornak

forrás: Prím Online, 2018. június 28. 08:34

Dinamikusan bővültek a nemzetgazdasági beruházások 2018 első negyedévében. Noha a 17%-os növekedés a legtöbb szektorban érezteti hatását, jelentős bővülés érezhető a digitális hálózatépítéseknél és a mobiltelefonos szolgáltatásokkal kapcsolatos fejlesztéseknél. A hazai példa nem egyedüli, globális szinten is tovább nőttek az informatikai kiadások. A fejlesztéseknél a vásárlás helyett pedig egyre elterjedtebb a tartós bérlet, mint finanszírozási forma – derül ki a Rentasystem piaci körképéből.

Folytatódott a nemzetgazdasági beruházások dinamikus bővülése. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorsjelentése szerint a 17%-os növekedésben egyrészt az államhoz köthető beruházások, másrészt az uniós forrásokból történő fejlesztések játszanak meghatározó szerepet.

 

 

Forrás: KSH

 

Csökken a tabletek iránti kereslet, nő az IT biztonság piaca

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorsjelentése szerint a nemzetgazdaság legtöbb területén emelkedett a beruházási aktivitás, és bár legnagyobb súlyban az ingatlanszektor beruházási teljesítménye bővült (45%-kal), jelentősen emelkedtek az informatikai eszközökkel, digitális hálózatépítésekkel kapcsolatos fejlesztések is (21%-kal). 

 

A hazai bővülés nem egyedülálló, a Gartner legfrissebb adatai szerint a globális informatikai kiadások 2018-ban 3,7 billió dollárra rúgnak, ami 4,5%-os növekedést jelent az azt megelőző év adataihoz képest.  A 2017-ben elkezdődött gyors növekedés fő mozgatórugói többek között a mesterséges intelligencia és az IoT elterjedése. Erőteljes növekedést mutatnak a vállalati szoftverek is, idén 9,5%-os, 2019-ben további 8,4%-os növekedést prognosztizálnak, ami 421 milliárd dollárnak felel meg. Nagy a kereslet az informatikai eszközök iránt is, bár a pár éve tabletek iránti magas kereslet ismét megfordulni látszik a laptopok javára. Egy statisztika szerint 2022-re ismét a laptopokból értékesítenek majd a legtöbbet, miközben az asztali PC-szegmens népszerűsége tovább csökken. Az informatikai eszközök kereslete mellett némi paradigmaváltás a biztonság felé fordulás és az ehhez kapcsolódó piacbővülés. A Canalys nemzetközi piackutató legfrissebb elemzése szerint több mint kétszer gyorsabban növekszik a vállalkozások körében az IT-biztonság piaca, mint az egyedi hardver-szoftver termékeké. Ennek oka részben az, hogy a vállalatok körében elfogadottabbá váltak a felhő alapú megoldások és érezhető a szemléletváltás is. 

 

Vásárlás helyett tartós bérlet

A cégek nagyobb IT beruházásainál jellemző a finanszírozási forma megváltozása, a nemzetközi trendekhez igazodva már hazánkban is egyre elterjedtebbek a tartós bérleti megoldások. Székely Balázs, a Rentasystem ügyvezető igazgatója úgy látja, egyre több cég dönt úgy, hogy komplexebb IT rendszerekben gondolkozik, és azokat inkább bérli, vásárlás helyett. “Most már egyértelműnek tűnik, hogy jelentős szemléletváltás ment végbe a vállalatvezetők körében. Gyorsabban, egyszerűbben kívánják vezetni a cégüket és fejleszteni az információtechnológiai eszközállományukat. A felhő alapú megoldásokkal és a havidíjas szolgáltatásokkal is terjed a ‘bérleti szemlélet’.” Ez különösen azért hasznos, mert a bérleti konstrukcióba a vállalkozások a tevékenységükhöz szükséges informatikai rendszerek teljes skáláját bevonhatják, az egyszerű eszközöktől a mérföldköveket és szolgáltatásokat is magába foglaló, komplex szoftver- és hardverrendszerek telepítéséig, ráadásul márkafüggetlenül. Sőt, ha a szoftver több modulból áll, akár modulonként, úgynevezett mérföldkövenként is lehet bérelni azokat. Ilyen esetekben jelentős üzleti értékkel bír, hogy a bérelmény tartalmazhatja a rajtuk futó szoftverek ellenértékét, valamint a testre szabás, bevezetés vagy akár az egyedi fejlesztési szolgáltatások díját is. Ilyen módon komplex üzleti értékkel bíró informatikai megoldások is bérelhetők. Székely Balázs az egyedi szoftver tartós bérlet felfutását és a finanszírozott szektorok körének a bővülését várja a hagyományos területek (autó és gépek, berendezések) látványos növekedése mellett.

 

Merre tovább? Bár az idei évi eredmények sokban függnek attól, hogy a piac hogyan reagál a társadalmi-gazdasági és politikai eseményekre, Székely Balázs 20% feletti növekedést vár cégétől, és szerinte a teljes piac is kétszámjegyű növekedést fog felmutatni.

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kyndryl: A MI várhatóan teret nyer az ügyfélszolgálatokban, a bankokban, a biztosításban és az oktatásban

A mesterséges intelligencia-technológia legújabb vívmányai közé tartozik a generatív mesterséges intelligencia, amelyet az jellemez, hogy kreatív képességei révén képes új tartalmakat, képeket, zenét generálni, sőt, korábbi információk és tapasztalatok felhasználásával akár ügyfélszolgálati feladatokat is el tud látni.

2024. március 19. 10:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15