Intel: csökkenő forgalom

FeriMesz , 2000. december 9. 00:04
A világ legnagyobb chipgyártója, az Intel Corp. a személyi számítógépek iránti kereslet gyengülése miatt a 2000-es év negyedik negyedére a vártnál jelentősen alacsonyabb forgalmat becsül.
A cég a csökkenésért a konjunktúra világszintű esését okolja, amely a személyi számítógépek iránti keresletet is visszahúzta. A kellemetlen hírt az Intel december 7-én a New York-i tőzsde zárása után tette közzé.

A vállalat általában nagy forgalomra szokott számítani a karácsonyi időszakban. Most azonban valószínűleg ugyanaz a világméretű probléma hatott az Intelre is, amely az Apple Computer, a Dell, a Gateway és a Micron Electronics helyzetét is rontotta. Majdnem minden PC-gyártó az Intel chipjét használja fel a számítógép magjának összeszereléséhez.

A cég a harmadik negyedévet 8,7 milliárd dolláros forgalommal zárta. Az utolsó negyedévben változatlan, vagy csak egy-két százalékkal magasabb, vagy alacsonyabb értékre számítanak. Ez alacsonyabb, mint a várt 4-8 százalékos növekedés. A Wall Street 9,26 milliárd dollárra számított. A Santa Clara-i chipgyártó továbbra is 63 százalékos bruttó nyereségre számít a negyedik negyedévben (plusz-mínusz 1 százalék).

Az Intel kutatásra, fejlesztésre, terjeszkedésre fordított kiadásai a harmadik negyedévi adathoz (2,3 milliárd dollár) viszonyítva nem változtak. A kamat- és egyéb bevételek a korábban számított 950 millió helyett 650 millió dollárt tesznek ki. Ennek oka az Intel szerint az, hogy a részvényekből származó bevételek alacsonyabbak voltak a vártnál. Az egész 2000-es évet tekintve a befektetések elérhették a 6,5 milliárd dollárt - a korábban becsült érték 6 milliárd dollár.

Az Intel-részvények árfolyama a tőzsde zárásakor 32,31 dollár volt, ez a zárás utáni órákban jelentősen csökkent, majd kis növekedés után 32,75 dolláron állapodott meg.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14