Kerekasztal a home banking biztonságáról

Kovács Attila, 2000. december 10. 13:13
„Home Banking Magyarországon – Mi az igazság?” címmel egyik napilapunkban megjelent tényfeltáró riport szakmai kommentárját adó kerekasztal-beszélgetést tartott neves IT biztonságtechnikai, információvédelmi szakemberek és a sajtó meghívott képviselőinek részvételével a Montana Rt.
Arra a kérdésre, létezik-e Magyarországon megfelelő eszközpark és szellemi kapacitás a biztonságos home banking szolgáltatások kialakítására és fenntartására, a szakértők igennel válaszoltak, ám egyesek fenntartásaikat hangsúlyozták a szellemi kapacitás és eszközpark alkalmazásával, a nem eléggé szabályozott jogi helyzettel (nincs auditált hitelesítő szervezet, nincs elektronikus aláírás törvény stb.) kapcsolatban. Valaki úgy fogalmazott, szükség lenne hivatalos álláspontra arról, hogy az ilyen banki informatikai rendszernek pontosan milyen védettségűnek kell lennie. Más a home banking kezdeti szakaszára utalva rámutatott: az informatikai rendszerek hivatalos auditjával foglalkozó illetékes szervezet még nem állt fel hazánkban.

A kerekasztal megállapítása szerint ki kell kihasználni az információvédelemmel magas színvonalon foglalkozó szép számú hazai cég és szakembereinek tapasztalatait is a home banking terén még meglévő hiányosságok megszüntetésére, hiszen ez a technológia feltartóztathatatlanul terjed, aminek bizonyítéka: a magyarországi bankok 41%-a rövidesen, további 30% pedig 2001 után tervezi bevezetni ezt a szolgáltatást.

Kulcsszavak: bankszolg Montana security

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50