A kulcslyuk után itt a mini kulcslyuk

forrás: Prím Online, 2018. szeptember 13. 11:45

Az informatikai eszközök, a nagyobb felbontású és egyre kisebb kamerák az orvosi technológiák, műtétek, eljárások terén is egyre jelentősebb áttörést eredményeznek: így a sebészet is új korszakba lépett, már Magyarországon is végeznek mini laparoszkópiás műtéteket.

 A laparoszkópia egy olyan műtéti forma, amellyel a hasfal megnyitása nélkül, a hasüregbe való behatolás néhány centiméteres metszés, illetve metszések segítségével történik, természetesen, ha a beteg egészségügyi állapota ezt megengedi. A hagyományos laparoszkópiás hegek általában 5-15 milliméteresek. Ám - és ez a mini laparaszkópia - ezeket az apró hegeket felválthatják az ennél még kisebb, 2-3,5 mm-es nyílások.

 
A laparoszkópiás beavatkozásokat altatásban végzik, majd annak érdekében, hogy elegendő hely álljon rendelkezésre, a műtét során a hasürget egy tű segítségével széndioxid (CO2) gázzal töltik fel. Erre azért van szükség, hogy egy speciális kamera könnyedén mozgatható legyen a hasüregben anélkül, hogy megsértené ezzel valamelyik szervet. A kamera képét monitorokra vetítik, az orvosok ennek segítségével tájékozódnak és operálnak. A többi eszköz (ollók, fogók, égető-vágó eszközök, szívó-öblítő eszközök) bevezetéséhez szükséges vágások számát és helyeit a műtét típusa és a beteg állapota határozza meg. Ezek bevezetéséhez általában 5-10 mm-es nyílásokra van szükség. 
 
A műtét legnagyobb előnye a rövid lábadozási idő, emelett a fájdalom, és a fertőzésveszély is csökken. Minden hasi műtét után fennáll a hashártya és a hasi szervek között összenövések kialakulásának veszélye, azonban a mini laparoszkópiás beavatkozások esetén ennek az esélye is minimalizálódik.
 
A mini laparoscopiának vannak korlátai, ezért elsősorban epe, vakbél, bizonyos nőgyógyászati laparoszkópos műtéteknél van előnye. Nagy fokú gyulladás, jelentős túlsúly, kiterejedt előző operáció esetén elvégzése nem ajánlott. 
 
Dr. Sipos Péter sebész szakorvos, a Duna Medical Center műtővezető főorvosa elárulta, törekednek arra, hogy minél kisebb és szebben gyógyuló sebeket ejtsenek. – „A mini laparoszkópia során 2-5 mm-es nyíláson keresztül végezzük a beavatkozásokat. Természetesen egyes esetekben nagyobb nyílásokra is szükség lehet mint például az epehólyag eltávolításásánál, ekkor a köldök ívében vezetett metszésen keresztül emeljük ki az epehólyagot, ami szinte láthatatlan heggel gyógyul.” 
 
A mini laparoszkópia diagnosztikai szempontból is előnyökkel jár, a nagy felbontású kamera segítségével az operációt végző orvosok a műtéti területről nagyított képet kapnak. Ezeknek a képeknek a segítségével olyan elváltozásokat is észrevehetnek, melyek egy nyitott műtét esetén nehezebben ismerhetőek fel, vagy vehetőek észre szabad szemmel. Ez pedig elengedhetetlen az ismeretlen eredetű kismedencei fájdalom kivizsgálásánál vagy az endometriózis operálásánál.
 
 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15