Prím: több mint tizenötezres a cikkadatbázis

Vértes János, 2000. december 15. 07:44
A Prím Online cikktárában immár több mint 15 000 hír, cikk várja az olvasókat, amelyek közül szinte egyik sem pihen, hiszen az adatbázis-szerkezet és a többezres kulcsszórendszer révén a rég megtörténtek is elő-előbújnak, amikor egy-egy friss hírhez kapcsolódóan az új cikkekhez a rendszer hozzárendeli a régieket.
A számot már mi is csak az egyes cikkek URL-címéből látjuk (vagyis ez egyben azt is jelzi, hogy a Prím Online nem egy egyoldalas "honlap", hanem – az egyéb szolgáltatásainkat is beleszámolva – egy közel húszezer oldalból álló hatalmas tudásbázis). A 15 ezres indexet szép csendesen megkapta az idei utolsó Monitor vezércikke ("Boldog évezredet"), és már mentünk is tovább, mert naponta cirka harminc hírt ítélünk olyan fontosnak, hogy felkerüljön a site-ra, elidőzni sem tudtunk a kis jubileumnál.

Amikor elindítottuk a Prím Online-t, azt a kérdést tettük fel magunknak, hogy miért jobb, ha az ember képernyőn kapja a híreket, s nem papíron, újságban.

A tragikus válasz: nem jobb.

Sokunk még ma is jobban szereti az újságot olvasni. Ahhoz tehát, hogy értelme legyen az on-line újságnak, olyasmiket kellett hozzáadni, amire a papír eleve nem képes. Ilyen az interaktivitás és a gyorsaság, de hát ez kevés, mert ha a papírmédia nem is, jó esetben a rádió azért képes ezt produkálni. Ami viszont kétségtelen többlet, le nem tagadható hozzáadott érték minden más médiumhoz képest, hogy itt az olvasó – persze ha megfelelően alakítjuk ki az on-line publikációs rendszert – azonnal megtalálhatja a cikkhez kapcsolódó korábban megjelent írásokat, egy hír nyomán olyan mélyen áshatja be magát az adott témakörbe, amilyen mélyen csak akarja.

Így határoztuk el, hogy a sok helyen megszokott "mai hírek" és "archívum" osztályozás helyett mi nem minősítjük le a tegnapot, hanem azt folyamatosan beépítjük a holnapba, minden cikk, hír egyenrangú helyet kap az adatbázisunkban, és manuális hozzárendelés helyett egy folyamatosan finomított rendszer segítségével automatikussá tesszük a kapcsolódásokat. Ennek köszönhető, hogy ha valaki egy keresőn keresztül véletlenül egy régi cikkünknél téved be oldalainkra, a kapcsolódó cikkek sorában azonnal megtalálja annak a témának legfrissebb híreit is, vagyis a rendszer állandóan él, visszamenőleg is gazdagodik.

Ünnepelni nem akarunk, hiszen a vonat megy tovább, hétköznap van, ma is felkerül a site-ra vagy 30 hír, de a sok ezerből egy hír erejéig megálltunk már néhány kerek számnál (utoljára a tízezresnél), most is megengedünk hát magunknak egy pár sort, egy nyilvánosságra tartozó friss információt: az új évezredet a Prím egy 15 ezresnél nagyobb informatikai cikktömegből álló – belső erővonalakkal jól ellátott – tudásbázissal kezdi...

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55