Médiatanács: több mint százmillió forint helyi és körzeti televíziók rendszeresen jelentkező műsoraira

forrás: Prím Online, 2018. december 9. 13:13

Rendszeresen jelentkező helyi és körzeti televíziós hírműsorok, valamint közéleti és kulturális magazinműsorok gyártására összesen 105,3 millió forintot ítélt meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa eheti ülésén. 

A tartalmi vizsgálattal folytatódhat egy fővárosi frekvenciapályázat, nyilvános egy törökbálinti és egy gödi rádiós médiaszolgáltatási lehetőség pályázati felhívása. Bírságot állapított meg a testület a Rádió 1 hálózatában két szolgáltatónak, és három filmfesztivál támogatásáról is döntött.

 

Huszonhárom helyi vagy körzeti televízió műsorainak támogatásáról döntött a testület

A Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Programon belül a rendszeresen jelentkező hírműsorok, valamint közéleti és kulturális magazinműsorok gyártására meghirdetett pályázat idei harmadik fordulójában huszonhárom helyi vagy körzeti televízió részére összesen 105,3 millió forintot ítélt oda. A támogatásból hírműsort készíthet hét médiaszolgáltató: a Szombathelyi Televízió, a Miskolc Televízió, a Veszprém TV, a Kecskeméti Televízió, a Mezőtúri Városi Televízió, a Szolnok TV és a fővárosi Hegyvidék Televízió. Közéleti magazin kategóriában nyolc szolgáltató: a szerencsi Globo Televízió, a ládbesenyői székhelyű Irány Televízió, a Hajdúszoboszlói Városi Televízió, a gödöllői Régió Plusz Televízió, a budapesti Centrum TV, a Sárvári Televízió, a Soltvadkerti TV, illetve a KiSDuNa TV Dunaharaszti vált kedvezményezetté. Szintén nyolc televízió kap támogatást kulturális magazinműsorok gyártására: a kaposvári Kapos Televízió, az Ózdi Városi Televízió, a békéscsabai 7.Tv, a Gyula Televízió, a Danubia Televízió Tahitótfaluból, a szarvasi Körös Televízió, a TV Szentendre és a fővárosi Apostol TV.

 

Rádiós döntések

A Budapest 99,5 MHz-es körzeti rádiós frekvencia pályázatára beérkezett ajánlatok alaki vizsgálata során a testület mindkét, a korábban kért hiánypótlásokat teljesítő pályázót, a Zene Rádió Kft.-t és a Média Depo Kft.-t is pályázati nyilvántartásba vette. Az eljárás a tartalmi vizsgálattal folytatódik. Elfogadta és a honlapján közzétette a testület két, jelenleg használaton kívüli – a Törökbálint 97,6 MHz-es helyi és a Göd 97,3 MHz-es körzeti – rádiós frekvencia pályázati felhívásainak tervezetét közösségi jellegű hasznosításra. A nyilvános meghallgatást mindkét médiaszolgáltatási lehetőség esetében január 4-én tartja majd a hatóság.

 

50-50 ezer forint bírságot szabott ki a tanács két helyi – a Győr 103,1 MHz-es és a Heves 93,7 MHz-es – frekvencián, a Rádió 1 hálózatában működő rádió szolgáltatójára. Egy augusztus végén és szeptember elején vizsgált adáshéten mindkét szolgáltató a hatósági szerződésében vállalttól eltérő szignált tett közzé számos esetben, valamint alulteljesítette a saját műsoridőre és a magyar zenei művek arányára tett vállalásait – utóbbi rádió közszolgálati, illetve helyi közélettel foglalkozó, helyi mindennapi életet segítő műsorszámból is kevesebbet tett közzé, mint amennyit szerződésében vállalt.

 

Hozzájárult a grémium a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap beadványában foglaltakhoz, amelyben a Kossuth rádió középhullámon, az 540 kHz-es frekvencián hallható adásának néhány perces műsoridő-bővítését kérte, hogy az illeszkedjen a rádió ultrarövidhullámon hallható 24 órás műsorrendjének szerkezetéhez. A Kossuth rádió középhullámhosszon eddig hétköznap 4.30 és 22.30, hétvégén 5.00 óra és 22.30 között volt hallható, a jövőben itt minden nap egységesen 4.25 és 22.31 között fogható majd – az érintett műsorok elejéhez, illetve végéhez igazodva.

 

Fesztiváltámogatások

Három közelgő fesztivál támogatásáról is döntött a Médiatanács. Az elmúlt évben szorosabbá vált iráni-magyar kulturális és filmszakmai együttműködés részeként a 11. Teheráni Animációsfilm Fesztiválon Magyarországnak lehetősége nyílik 2019. március 3. és 7. között a több mint száz éves animációs filmművészete – köztük a Magyar Média Mecenatúra Program támogatásával készült filmek – bemutatására, illetve kiállítás rendezésére, melynek költségeihez a tanács 3 millió forinttal járul hozzá. Idén is 1,5-1,5 millió forintot ajánl fel a testület a 2019. június 19. és 22. között, egy rendezvény keretében megvalósuló 14. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) és a 11. Európai Animációs Játékfilm és TV-film Fesztivál legjobb animációs rövidfilm, illetve legjobb animációs TV-sorozat díjaira.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Több százezernyi forintnyi érték lapul az otthonainkban

Ha valakinek hirtelen nagyobb összegre van szüksége, akkor érdemes szétnéznie a lakásban, mielőtt a bankba rohanna hitelért. A fenntarthatóság jegyében ma már szinte azonnal készpénzzé tehetjük a nem használt eszközeinket, amivel nemcsak a családi kasszának teszünk jót, hanem a környezetnek is. Egy-egy fiókban vagy szekrényben lapuló mobiltelefon, laptop, tablet, esetleg fényképezőgép ára a több százezer forintot is elérheti ugyanis még használtan is.

2024. március 18. 19:21

Spinoff Extra: topvezetőktől tanulhatnak a hallgatók a Széchenyi István Egyetemen

A Spinoff Klub a győri Széchenyi István Egyetem nagy sikerű közösségépítő, innovációgazdasági programsorozata, amelyen meghívott előadók panelbeszélgetés keretében tárgyalják meg a legfrissebb technológiai trendek üzleti vonatkozásait. A mostani félévtől a brand újabb rendezvénnyel bővül: a Spinoff Extra során sikeres topmenedzserekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők – elsőként, március 20-án, szerdán dr. Szászi István, a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója lesz a vendég.

2024. március 18. 14:37

Az ABB segíti a Feröer-szigetek zöld energiára való átállását

Az ABB folytatja együttműködését a SEV-vel, a Feröer-szigetek fő villamosenergia-termelőjével és -elosztójával. Az együttműködés keretében az ABB innovatív szinkronkompenzátor (SC) technológiát szállít, amellyel javítható az villamosenergia-hálózat stabilitása, ami napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bír, mivel a szigeteken fokozatosan leállítják a fosszilis tüzelésű erőműveket, és megújuló energiaforrásokon alapuló áramtermelésre állnak át. A legújabb fejlesztés keretében a harmadik SC-egységet az északkeleti Borðoy szigetén telepítik, ahol ez a berendezés mintegy 5000 ember helyi áramellátását fogja javítani.

2024. március 18. 12:59

Együtt száguld az autóipar és az SAP a digitális jövő felé

Figyelemre méltóan gyors változásoknak lehetünk tanúi manapság az autóiparban – gondoljunk akár a vezetéstámogató rendszerekre, az elektrifikációra vagy az újrafelhasználásra. Átalakulnak a vásárlási szokások is, az autószalonok helyett egyre többen vesznek járművet online. A generatív mesterséges intelligencia pedig várhatóan még több változást kényszerít ki. Az iparág saját versenyképességének fenntartásáért nagy figyelmet fordít a digitalizációra. 

2024. március 18. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15